Valse Gestel op ansichtkaart

AMSTERDAM, 6 JUNI. De uitgeverij van kunst-ansichtkaarten Art Unlimited uit Amsterdam heeft een vervalst schilderij van Leo Gestel (1881-1941) op ansichtkaart uitgebracht. De uitgeverij wil het restant van de kaarten vernietigen.

Het schilderij Bloeiende Boomgaard (Mallorca) uit 1914 is dit voorjaar geëxposeerd in Museum Kranenburgh in Bergen op de tentoonstelling Bergen maakt school. Bergense school uit particulier bezit. De selectiecommissie van het museum heeft de valsheid van het schilderij niet ontdekt. Dat gebeurde pas toen twee weken na de opening van de expositie een kunsthandelaar uit Noord-Holland het museum erop wees een 'evidente vervalsing' in de vitrine te hebben. Compositie, kleurgebruik en de fletsheid van het schilderij deden haar onherroepelijk twijfelen aan de authenticiteit. De valsheid werd bevestigd door een kunstverzamelaar uit Amsterdam en een van de samenstellers van de grote expositie van het werk van Gestel in het Singer Museum in Laren eind vorig jaar.

Leo Gestel is met Piet Mondriaan en Jan Sluyters een van de belangrijkste Nederlandse schilders uit het begin van deze eeuw. Museum Kranenburgh zegt de affaire 'uiterst pijnlijk' te vinden en heeft Art Unlimited verzocht de ansichtkaarten uit de verkoop te nemen. Dat neemt niet weg dat de distributie al is geschied en de kaart op diverse verkooppunten nog verkrijgbaar is.

Als voorbeeld gediend het kubistische werk met de titel Bloeiende olijfgaard, Mallorca, dat in 1983 in het Frans Halsmuseum is ge-exposeerd. Het vervalste schilderij is hiervan slechts een flauwe afspiegeling; de bomen lijken wel ballonnen en van het kubistische patroon is niets anders terug te vinden dan wat contourloze vlakken. Bovendien is de vervalsing een aquarel met krijt, terwijl het origineel een olieverf is.

Niet bekend

    • Kester Freriks