Tuinarchitect Burle Marx overleden

RIO DE JANEIRO, 6 JUNI. De Braziliaanse 84-jarige landschapsarchitect Roberto Burle-Marx is zaterdag in zijn woonplaats Rio de Janeiro overleden.

Gedurende zijn 60-jarige carrière heeft Burle Marx ongeveer 1500 parken en tuinen ontworpen in twintig landen. In Rio de Janeiro staan onder meer het Flamengo Park, de tuinen van Quinta de Boa Vista en het Copacabana-strand op zijn naam. Zijn parken en tuinen waren een antwoord op wat de 'betonjungles', zoals hij de moderne steden noemde.

In de jaren dertig volgde Burle Marx een opleiding voor beeldhouwer en schilder in Parijs. Later werd hij als autodidactisch bioloog een expert in de Braziliaanse flora. Zijn huis had hij veranderd in een immens laboratorium voor het onderzoek naar exotische plantensoorten en uiteindelijk zijn dertien planten naar hem genoemd. (Reuter)