Resistentie Orkest-violist Hub. Mathijsen overleden

AMSTERDAM, 6 JUNI. De Amsterdamse violist Hub. Mathijsen is afgelopen vrijdag op 52-jarige leeftijd overleden. Mathijsen werd vooral bekend als kapelmeester van het door hem opgerichte Resistentie Orkest, dat van 1968 tot in het begin van de jaren '80 bestond en onder andere furore maakte tijdens de tv-uitzendingen van het politieke Varaprogramma Haagsche Kringen in de jaren '70. Het orkest veroorzaakte een herwaardering voor de salonmuziek uit de tweede helft van de vorige eeuw en het begin van deze eeuw. Mathijsen speelde ook op een 'Violophone', een viool met een toeter als op een ouderwetse grammofoon.

Hub. Mathijsen werd in Weert geboren, kreeg zijn opleiding aan het conservatorium van Tilburg en speelde in het Nederlands Balletorkest. In de jaren '60 was hij lid van de speels-ecologische actiegroep Insekten Sekte van tandarts Max Reneman en schilder Theo Kley, net als zijn drie jaar geleden overleden broer Joost Mathijsen, oprichter van het Koor van Prettig Gestoorde Vrouwen en het Nurks Mannenkoor.

Naast zijn werk met het Resistentie Orkest hield de weerbarstige Hub. Mathijsen zich samen met anderen ook bezig met tal van andere projecten in de marge van het officiële kunstleven zoals optredens met Chaim Levano, met wie hij ook een bizar duo vormde in de mimegroep Waste Of Time van Will Spoor. Hij begeleidde ook stomme films, die werd geëxpliceerd door Carel Alphenaar. Maar Mathijsen trad in 1982 met het Resistentie Orkest ook op in het Holland Festival met de reconstructie van de vooroorlogse Nelson Revue. De laatste jaren leidde Mathijsen onder andere het tango-orkest El Choclo.