PvdA eist commissaris in Europese Commissie

DEN HAAG, 6 JUNI. De PvdA wil een Europese commissaris leveren als minister-president Lubbers geen voorzitter wordt van de Europese commissie en het in Den Haag tot een zogeheten paarse coalitie komt. De huidige PvdA-lijsttrekker H. d'Ancona heeft belangstelling getoond voor deze functie in Brussel, al zei ze gisteren voor de AVRO-radio dat ze de komende vier jaar eerst in het Europees parlement wil plaatsnemen. Ook staatssecretaris P. Dankert voelt volgens kringen in de PvdA veel voor een post in de Europese commissie als Lubbers niet wordt verkozen.

De ambtstermijn van de huidige Nederlandse Eurocommissaris, H. van den Broek, loopt aan het eind van dit jaar af. Nederland voert nu een lobby om Lubbers tot voorzitter van de Europese commissie te maken. Tot voor kort ging men er in Den Haag van uit dat Van den Broek aan kon blijven in het geval Lubbers er niet in zou slagen het voorzitterschap te bemachtigen. De onderhandelingen over een paarse coalitie waardoor het CDA in de oppositie dreigt terecht te komen veranderti dit beeld. In de VVD gaan stemmen op om een liberaal naar Brussel te sturen als Lubbers geen voorzitter wordt. “Er heeft nog nooit een liberaal op die plek gezeten”, zegt VVD-Europarlementariër F. Wijsenbeek. “Het wordt tijd dat de VVD of D66 een kandidaat leveren”. Kringen in de PvdA, D66 en de VVD vinden dat het CDA lang genoeg internationale functies heeft verdeeld.