Poelman sprint in Hengelo naar EK-limiet

Jacqueline Poelman gebruikte de Adriaan Paulen Memorial om zich te verzekeren van een plaats in de Nederlandse ploeg voor het Europees kampioenschap in augustus in Helsinki. De sprintster noteerde 11.40 op de 100 meter, een tijd gelijk aan de limiet.

De winnares van de bronzen medaille bij het Europese indoorkampioenschap op de 200 meter eindigde als vierde. Winnares Cuthbert uit Jamaica noteerde 11.24. Zij bleef de winnares van de indoortitel over zestig meter, de als zesde geëindigde Nelli Fiere-Cooman, negenhonderdste voor. In Hengelo liep ook een 4 x 100 ploeg, zonder Cooman maar met Poelman, 44.02. De limiet is 43.90.

Op de 800 meter toonde Stella Jongmans aan binnenkort ook de limiet te kunnen halen (2.01.00). Zij werd tweede na Ellen van Langen, achthonderdste boven de gevraagde tijd, zeventiende achter de olympisch kampioene. Van Langen verraste de concurrentie door louter op plaats, in haar geval voor de winst te lopen. “Zo was het me door mijn trainer opgedragen. Ik moest mijn eindsprint testen en taktisch lopen. Dat heb ik allemaal nodig wanneer ik bij het Europees kampioenschap wil winnen.” Esther Goossens, die een week eerder in Kerkrade ook onder de limiet schoot, eindigde in Hengelo als vijfde in 2.01.71.

Erik de Bruin, die eind deze week onderwerp van gesprek is bij de council van de IAAF naar aanleiding van zijn vermeende dopinggebruik, vertrok uit Hengelo met de herinnering aan een te vermetele poging. “Ik wilde graag werpen in een dor de IAAF erkende wedstrijd, maar ik ben geblesseerd en dat bleek hier.” De Bruin heeft last van een blessure aan de linkerheup. Hij verdween van pijn wegtrekkend na lamentabele pogingen in de regen van 35.44 en 45.00 meter, terwijl de Hongaar Horvath won met 60.76.

Verspringer Frans Maas dwong wereldrecordhouder Powell tot een uiterste laatste sprong. Pas toen kwam Powell (7.90) op de eerste plaats. Maas bevestigde zijn goede vorm met 7.85, hetgeen overigens opnieuw tien centimeter onder de limiet was.

Van de Amerikaanse vedetten in Hengelo bleek Powell zijn Nederlandse verblijf in ieder geval niet verslapen te hebben. Los van de wedstrijd had hij zich tamelijk uitbundig gedragen. De dure Santa Monica Track Club van Carl lewis liep een estafette in 38.29. Lewis was slechts na zeer veel overredingskracht bereid gebleken om de Amerikaanse universiteitskampioenschappen te verlaten.