Pantani, weer een Italiaanse wielrenner om te onthouden

ROTTERDAM, 6 JUNI. Met iedereen in de Ronde van Italië had Evgeny Berzin rekening gehouden. Met Indurain, Bugno, Chiappucci en De las Cuevas. De aanval kwam echter uit een onverwachte hoek. Van een renner over wie tot het weekeinde nauwelijks iets bekend was; Marco Pantani.

Volstrekt anoniem buiten Italië, pedaleerde hij in het peloton mee, maar zaterdag en zondag was hij de dapperste en beste strijder in de Giro d'Italia. Na zijn triomftocht over de Dolomieten is Pantani de belangrijkste rivaal van Berzin. Hij rukte op naar de tweede plaats met 1.18 achterstand.

Pantani is pas 24 jaar, derdejaars prof en knecht van Claudio Chiappucci, die zaterdag als derde en zondag als tweede eindigde. Tot zaterdag was de erelijst van Pantani maagdelijk blank. Sinds zondag sieren twee fraaie overwinningen zijn staat van dienst. De veertiende en vijftiende etappe van de Giro. De twee zwaarste bergritten uit de 77e editie.

Zaterdag tussen Linz en Merano, een rit met vijf cols, arriveerde Pantani met veertig seconden voorsprong op een groep met alle favorieten. Zondag tussen Merano en Linz, met onder meer de roemruchte Stelvio en de Mortirolo in het traject, richtte de Italiaan een slagveld aan. Zijn kopman Chiappucci verloor 2.52, een langzaam in vorm rakende Indurain 3.30 en Berzin 5.05. de verliezers waren Bugno (5.50) en De las Cuevas (7.02).

Pantani demarreerde zondag op zestig kilometer van de aankomst. Niemand slaagde aanvankelijk erin hem te volgen. Indurain zette in gezelschap van Nelson Rodriguez de achtervolging in. Berzin bleef achter. Een coup leek in het verschiet te liggen. Bij de eerste doorkomst in Aprica was de achterstand van de leider op Indurain en consorten nog altijd drie minuten.

De laatste bult in het parkoers werd Indurain echter noodlottig. Pantani liet de Spanjaard en de Colombiaan achter en veroverde in Aprica zijn tweede overwinning. Chiappucci passeerde Indurain en Rodriguez en completeerde het succes voor de Carrera-ploeg. Indurain won slechts 36 seconden op Berzin. De Rus let sinds zondag niet meer op de drievoudige Tourwinnaar. Pantani is nu zijn voornaamste concurrent.

Pantani neemt deel aan de Ronde van Frankrijk. Dit vertelde zijn ploegleider Davide Boifava. “Hij moet in staat zijn twee grote ronden te rijden.” Verleden jaar reed de 24-jarige ploegmakker voor het eerst de Ronde van Italië. In de laatste week gaf hij noodgedwongen op na een val. Hij kneusde een wervel en was vervolgens drie maanden uitgeschakeld.

Pantani werd geboren op 13 januari 1970 in Cesena, in de buurt van Rimini. Hij behoorde tot de beste amateurs van Italië voordat hij in 1992 de overstap maakte naar de profs. Sinds zijn debuut staat hij onder contract bij Carrera, de ploeg van Chiappucci.

Pantani nam als amateurs talloze keren met succes deel aan de Giro voor amateurs, de zogenaamde 'Baby Giro'. In 1991 won hij de ronde. Drie keer bereikte hij het podium. Pantani, die Chiappucci bewondert, heeft het juiste postuur van een klimmer: 1,70 meter en 56 kilogram, twintig kilo minder dan Indurain.

De Franse beroepsrenner Ronan Pensec won zondag in Chambéry de zesde etappe van de Dauphiné Libéré. Hij versloeg in de sprint zijn landgenoot Richard Virenque en de Belg Lux Roosen. De rit ging over 203,5 kilometer vanuit Allevard-les-Bains. De Zwitser Laurent Dufaux hield de leiding in de algemene rangschikking voor Pensec en de Litouwer Arturas Kasputis. Dufaux, eindwinnaar vorig jaar, nam zaterdag de leiderstrui over van de Brit Chris Boardman. Winnaar was zaterdag de Fransman Pascal Hervé in een rit over 173,5 kilometer van Echirolles naar Collet d'Allevard. Hervé had 34 seconden voorsprong op Pensec.