Olieraffinaderij in zuiden van Jemen doelwit luchtaanvallen

ADEN, 6 JUNI. De Noordjemenitische luchtmacht heeft gisteren en vandaag aanvallen uitgevoerd op de olieraffinaderij van de havenstad Aden in het zuiden van Jemen.

Dat melden althans de autoriteiten in Zuid-Jemen, dat zich vorige maand van het noorden afscheidde. Volgens de Noordjemenieten, die met geweld proberen de in 1990 voltrokken Jemenitische eenheid te bewaren, heeft het zuiden zelf de raffinaderij beschoten om “een toenemend gevoel van wrevel en haat op te roepen onder de zoons van het enige Jemenitische vaderland”.

De raffinaderij, met voor de oorlog een produktie van ongeveer 120.000 vaten olie per dag, vormt de belangrijkste bron van brandstof voor het zuidelijke leger dat probeert de opmars van de noordelijke troepen naar Aden tot staan te brengen. Bij de aanvallen zijn twee olietanks in brand geschoten. Volgens zuidelijke berichten zijn drie noordelijke vliegtuigen neergehaald.

Gisteravond sloegen tevens granaten in op en rondom de luchthaven van Aden, kennelijk in een poging van het noorden het vliegveld onbruikbaar te maken voor de zuidelijke luchtmacht. Daarbij zouden enkele gewonden zijn gevallen.

Een militaire woordvoerder in Aden verzekerde tegelijk dat de zuidelijke strijdkrachten erin waren geslaagd de noordelijke opmars naar Aden op alle fronten te stuiten. Op sommige plaatsen staan de noordelijke eenheden op niet meer dan 20 kilometer van Aden. Volgens verslaggevers hebben deze inmiddels voor het eerst Amerikaanse M-60 tanks naar de frontlinies gehaald, mogelijk ter voorbereiding van een definitieve aanval op Aden.

Vijf Arabische Golfstaten leverden in Saoedi-Arabië impliciete kritiek op het doorgaande noordelijke offensief tegen het zuiden in strijd met de oproep van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties van vorige week tot een onmiddellijk staakt-het-vuren. Volgens een zegsman bij de bijeenkomst van de ministers van buitenlandse zaken van de Samenwerkingsraad voor de Golf (GCC) zijn de noordelijke autoriteiten verantwoordelijk voor de voortzetting van de strijd, en is de GCC van plan politieke pressie op Sana'a uit te oefenen om tot een staakt-het-vuren te komen. Eerder op de dag had de Saoedische minister prins Saud al-Faisal de oorlog een gevaar voor de hele regio genoemd en gezegd dat “de GCC-landen het nodig zullen achten actie te ondernemen”. In een reactie op prins Sauds uitspraken verklaarden noordelijke leiders gisteren niet met een staakt-het-vuren te kunnen instemmen zolang Saoedi-Arabië met ingrijpen dreigt.

De vijf GCC-monarchieën gaven het afgescheiden Zuid-Jemen impliciet erkenning, en verklaarden het “absoluut onmogelijk de Jemenitische eenheid met militaire methoden op te leggen”. De GCC telt zes leden (Saoedi-Arabië, Oman, de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein, Koeweit en Qatar), maar Qatar, dat zelf in onmin met Saoedi-Arabië leeft, steunt het noorden. Saoedi-Arabië is altijd ongelukkig geweest met de Jemenitische eenheid. (Reuter, AFP, AP)