North gekozen tot senaatskandidaat bij Republikeinen

WASHINGTON, 6 JUNI. Oliver North, die is veroordeeld wegens het Iran-contra-schandaal, is afgelopen zaterdag in Richmond tijdens een conventie gekozen tot de Republikeinse senaatskandidaat voor de staat Virginia.

Hij heeft zijn steun hoofdzakelijk te danken aan radicaal evangelische conservatieven. Omdat er dit jaar waarschijnlijk kansrijke onafhankelijke kandidaten met de verkiezingen meedoen, die stemmen wegtrekken, hoeft hij geen absolute meerderheid te halen om in de Senaat te komen.

Zijn volgelingen zijn buitengewoon enthousiast en actief, dus maakt hij een redelijke kans op een zetel in de Senaat. “Vandaag brengen we een boodschap aan de Clintons en hun trawanten, een boodschap die ze niet zullen vergeten”, zei North zaterdag.

North probeerde als medewerker van de Nationale Veiligheidsraad in het Witte Huis onder president Reagan wapens naar Iran te smokkelen in ruil voor Amerikaanse gijzelaars. De opbrengst ging naar de gewapende contra's die de linkse regering in Nicaragua bevochten.

De volkswijsheid in Washington is op dit moment dat de zittende Democratische senator Charles Robb herkozen zal worden. “Ik denk dat onze kansen om die zetel te winnen kleiner zijn geworden”, zei de Republikeinse senator John McCain. In de peilingen staat North lager dan Robb maar er zullen meer deelnemers zijn dan die twee.

President Clinton noemde de overwinning van North “een duidelijke overwinning van extreem rechts”. Gematigde Republikeinen zijn bang dat hun partij net zo verdeeld en gespleten raakt als na de Republikeinse conventie in 1992. Uiteindelijk was de afschuw van de extreme conservatieve toespraken bij die conventie een van de factoren in het verlies van president Bush. Ook in andere deelstaten zijn de breuklijnen tussen de liberale countryclub-Republikeinen en de bijbelse Republikeinen nog niet geheeld. North won met 55 procent van de bij de conventie uitgebrachte stemmen van de onbekende tegenkandidaat, James Miller. Dat was minder dan verwacht. Veel Republikeinen, tot oud-president Ronald Reagan toe, hebben zich tegen hem uitgesproken.