Moskou: gezonken duikboot niet bergen

MOSKOU, 6 JUNI. Het Russische ministerie van energie vindt het niet nodig de nucleaire onderzeeër Komsomolets te lichten. Minister Viktor Mikailov wijst daarmee een voorstel van Nederland af om de in 1989 met man en muis in de Barentszee gezonken Russische boot te bergen. Nederland waarschuwt in internationale milieuorganisaties veelvuldig voor de nucleaire reactor en de twee kernwapens aan boord van de onderzeeër. Zij vrezen een milieuramp als het het roestende en lekkende schip nog verder uit elkaar valt. Het ministerie van buitenlandse zaken stelde vrijdag 2 miljoen gulden ter beschikking als het bergingsbedrijf Smit Tak de Komsomolets zou mogen lichten. De totale bergingskosten zijn becijferd op 400 miljoen gulden. Mikailov zei zaterdag geen enkel noodzaak te zien de boot boven water te halen. Hij noemde de operatie onmogelijk en meende het beter is het plutonium aan boord met rust te laten. “Ik denk dat de opschuding te maken heeft met de hoeveelheid geld die sommigen met het lichten hopen te verdienen”, aldus de minister.