Justitie arresteert ex-topman Boskalis

ROTTERDAM, 6 JUNI. De Haarlemse justitie heeft vorige week donderdag de zakenman Th. Danel, een voormalige bestuurder van het baggerconcern Boskalis, gearresteerd. Danel is na een gesprek met de rechter-commissaris dezelfde dag weer voorwaardelijk vrijgelaten.

Dit heeft het openbaar ministerie in Haarlem vanmorgen bevestigd. De arrestatie vond plaats op verzoek van de Duitse justitie, die Danel verdenkt van subsidie- en kredietfraude en oplichting als directeur bij het inmiddels failliete baggerbedrijf BBB in Rostock. De Nederlandse zakenman J. Zwagerman, eigenaar van BBB, werd vorige maand door de rechtbank in Rostock veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf. De Duitser D. Borchers, net als Danel voormalig directeur van BBB, kreeg vorig jaar december een celstraf van vijf jaar.

Justitie in Rostock wil nu de uitlevering van Danel om hem in Duitsland voor de rechter te kunnen brengen. De Duitse autoriteiten hebben een maand de tijd om een verzoek om uitlevering in te dienen bij Nederland. In die periode mag Danel het land niet verlaten en zich niet ontrekken aan de procedures.

De advocaat van Danel, mr. J. Koerts, is van mening dat er geen gronden zijn voor het uitleveringsverzoek. “Het gaat hier om een civiel-rechterlijke en niet om een strafrechterlijke zaak. Alles draait immers om de waarde van een platform, waarover een verschil van mening bestaat”. De directie van BBB zou een hefeiland en een ponton te hoog hebben gewaardeerd in de balans op basis waarvan BBB subsidie had aangevraagd en gekregen.

Zwagerman werd in mei veroordeeld wegens bedrog van de Dresdner Bank en het ministerie van economische zaken van de Duitse deelstaat Mecklenburg-Vorpommern om twaalf miljoen mark aan kredieten en nog eens vijf miljoen mark aan subsidies in zijn zak te kunnen steken. Koets: “Het platform is door een externe deskundige gewaardeerd.”

Zwagerman kocht in 1991 de Oostduitse Bagger-, Bugsier und Bergungsreederei (BBB) uit Rostock. BBB, waar 900 mensen werkten, had in de voormalige DDR het monopolie op het gebied van haven- en zeetechnische zaken, maar was destijds nagenoeg bankroet. Tot afgrijzen van de Nederlandse baggerbedrijven zoals Boskalis gunde Rijkswaterstaat in 1992 BBB de opdracht om de stranden op te hogen, die nooit werd voltooid door het faillissement in 1993.