IAEA buigt zich weer over kwestie N-Korea

WENEN/SEOUL, 6 JUNI. De raad van bestuurders van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) in Wenen is vanmorgen in een spoedvergadering bijeen gekomen om zich opnieuw te beraden over de kwestie Noord-Korea. Het IAEA zei vorige week de greep op het Noordkoreaanse nucleaire programma kwijt te zijn en heeft de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties gevraagd om stappen te nemen tegen Pyongyang.

De Verenigde Staten, Japan en Zuid-Korea kwamen zaterdag na tripartite besprekingen eveneens tot de slotsom dat de VN zich over de zaak zullen moeten buigen. President Clinton zei gisteren dat de VS “zich bewegen in de richting van een resolutie in de Veiligheidsraad”. Clinton riep Pyongyang op alsnog via diplomatieke kanalen tot een oplossing te komen. “De deur is nog steeds open voor onderhandelingen”, aldus Clinton, die Noord-Korea er op wees dat de Amerikanen niet alleen staan in hun standpunt. “China, Japan, Rusland en Zuid-Korea: geen van deze landen wil dat Noord-Korea een kernmacht wordt. We zullen ons uiterste best doen om dat inderdaad te voorkomen.” China heeft gisteren laten weten “serieus te overwegen” het Russische voorstel te steunen voor het houden van een internationale conferentie over het Noordkoreaanse vraagstuk.

Noord-Korea heeft vandaag in een reactie gewaarschuwd dat eventuele internationale sancties “meteen oorlog” betekenen. “Sancties betekenen een oorlog zonder medelijden”, zo deelde het officiële Noordkoreaanse persbureau KCNA mee. De waarschuwing is afkomstig van de Commissie voor de Vreedzame Hereniging van het Vaderland, één van de vele officiële organisaties van het communistische bewind.

Het KCNA waarschuwde verder Zuid-Korea dat het niet aan strafmaatregelen zal ontsnappen als het aan de sancties meedoet. “Als president Kim Young Sam kiest voor het avontuur, betekent dat zijn einde. Er is geen grotere vergissing dan te denken dat hij straffeloos samen met krachten van buiten sancties kan voorbereiden.” (AFP, AP, Reuter)