Hongaarse liberalen willen met socialisten praten over coalitie

BOEDAPEST, 6 JUNI. De belangrijkste liberale partij van Hongarije, het Verbond van Vrije Democraten (SzDSz), heeft zich gisteren op een speciaal congres uitgesproken voor coalitiebesprekingen met de socialisten, de grote overwinnaars van de parlementsverkiezingen van mei. De socialisten wezen, eveneens op een buitengewoon partijcongres, hun leider Gyula Horn aan als kandidaat-premier van Hongarije.

Het SzDSz-congres stemde met 562 tegen 155 stemmen bij zeven onthoudingen voor besprekingen met de socialistische MSzP over de mogelijkheid van een coalitie. Partijvoorzitter Ivan Petö zei dat daarmee nog niet is gezegd dat de Vrije Democraten ook daadwerkelijk in een door de socialisten gedomineerde regering gaan zitten: “Het mandaat geldt voor besprekingenm, niet voor het aangaan van een partnerschap met de socialisten.”

Binnen het SzDSz bestaan bezwaren tegen deelname aan een coalitie met de MSzP, wegens de absolute meerderheid van de socialisten in het nieuwe Hongaarse parlement. De MSzP veroverde vorige maand 209 van de 368 zetels in dat parlement. Gezien die overmacht, zo redeneren velen binnen de SzDSz, zullen de liberalen in een coalitieregering nooit meer dan een bijwagenrol kunnen spelen, zonder werkelijke invloed.

De MSzP vroeg de Vrije Democraten eerder in een brief om besprekingen over de mogelijkheid van een coalitieregering. Vóór de verkiezingen hebben de socialisten laten weten zelfs in het geval van een absolute meerderheid niet alleen te willen regeren. Verder hebben de socialisten steeds een voorkeur gehad voor de Vrije Democraten, gezien de vele overeenkomsten in de progamma's van beide partijen, vooral op economisch gebied.

Gyula Horn, de leider van de MSzP, is dit weekeinde door zijn partij naar voren geschoven als de kandidaat-premier van Hongarije. Zijn plaatsvervanger als partijleider, Imre Szekeres, noemde hem een man die in staat is de partij te integreren en de dialoog met de samenleving op gang te houden. Horn zei zaterdag van plan te zijn de hervormingen in de richting van een overgang naar een markteconomie te willen voortzetten. Hij drong aan op een coalitie met de SzDSz om “nog moeilijker hervormingen” in de toekomst “een bredere sociale basis te geven”.

Ook andere politieke partijen in Hongarije hielden dit weekeinde speciale partijcongressen om de uitslag van de parlementsverkiezingen te bespreken. Op een congres van de MDF, het Hongaars Democratisch Forum dat de afgelopen vier jaar de belangrijkste regeringspartij is geweest en dat bij de verkiezingen een zware nederlaag leed, trad het hele partijbestuur, geleid door premier Péter Boross, af. Ook het bestuur van Fidesz, de tweede liberale partij van het land, trad af. (AFP, Reuter, AP)