Hermens: 'Recordhouder 5 km moet nog tien jaar mee'; Gebreselasie zal nog sneller lopen

HENGELO, 6 JUNI. “Dit jaar”, zo vermoedt Jos Hermens, “verbetert Haile Gebreselasie het record nog wel een keer.” Hermens was uiteraard heel tevreden over de 21-jarige Ethiopiër, die zaterdag de Adriaan Paulen Memorial met een wereldrecord op de vijf kilometer bekroonde. “Gebreselasie moet zich niet gek laten maken. Hij wil al heel veel, maar moet zeker nog tien jaar mee. Ik wil hem zien als iemand die 2.05.00 in de Rotterdamse marathon kan lopen.”, aldus Hermens, die het wedstrijdveld in Hengelo had samengesteld.

Die wens van Hermens zou dan een wereldrecord inhouden, althans volgens de huidige maatstaven. Hermens functioneert in de Maasstad eveneens als samensteller van de groep atleten, vandaar zijn dagdromerij over de jonge Ethiopier. Bovendien regelt hij voor een belangrijk deel het atletiekleven van de prille recordhouder. Hij is zijn manager. Bij het verblijf in Europa heeft Gebreselasie een huis van Hermens in het Brabantse Uden als basis.

Zaterdag, toen de Ethiopiër vijfduizend meter liep in 12.56.96, was het op de dag af negentien jaar geleden dat Hermens als atleet het Nederlandse record op 13.22.4 bracht. Drie jaar later verspeelde hij het aan Gerard Te Broke (13.20.7), terwijl hij zich in datzelfde jaar wel verbeterde tot 13.21.9. De vijf kilometer is altijd Hermens grootste atletiekliefde geweest, ondanks optredens op de 10.000 en een enkel avontuur op de marathon. Na zijn eigen carrière ontwikkelde hij zich als manager en in mindere mate als trainer. Voor Gebreselasie is hij een combinatie. Manager is hij volledig, trainer noemt hij zich niet, veel meer adviseur. “Ik ben hem veel te veel kwijt, zeker als hij in zijn eigen land is. Het is trouwens goed als hij in Ethiopie is, want daar traint hij op hoogte, is het weer warm en droog, heeft hij zijn familie en zijn eigen voedsel,Het is voor hem het beste daar te trainen.”

De nieuwe wereldrecordhouder is met zijn eenentwintig jaar een atleet die nog volop in ontwikkeling is. In 1992 werd hij wereldkampioen bij de jeugd op zowel 5 als 10 kilometer. Vorig jaar won hij het WK op de 10 kilometer en werd hij tweede op de 5 kilometer bij de senioren in Stuttgart. Bij het WK cross eindigde hij bij de junioren twee maal als tweede. Vorig jaar was hij bij de senioren zevende, dit jaar derde. Hermens heeft hem in Uden gehuisvest, voor zover hij in Nederland verblijft. Een broer van de atleet woont als politiek vluchteling in het noorden van het land. Gebreselasie laat zich over de politiek niet uit.

Het record in Hengelo, zaterdag, valt vroeg in het seizoen, zodat Hermens geen grootspraak uitoefent wanneer hij veronderstelt dat zijn paradepaardje later in het seizoen nog eens goed kan blijken voor een verbetering. Bovendien is Gebreselasie nu een zeer begeerd object voor de grote internationale wedstrijden in juli en augustus. Het loven en bieden kan beginnen. Na enkele jaren met louter baanactiviteiten, plus in de winter ter voorbereiding veldlopen, zullen de wegwedstrijden de promintente jongeling boeien.

Hier en daar is hij al eens voor wat korte optredens op de weg verschenen, maar de grote uitdaging wordt natuurlijk de marathon. Met de pet van organisator van Rotterdam op denkt Hermens altijd ver vooruit. In april won de Belg Rousseau in 2.07.51. De snelste tijd ooit op de marathon gelopen is van Densimo, ook een Ethiopier, die in 1988 in Rotterdam, tot 2.06.50 kwam. Densimo was op dat moment in zijn drieëntwintigste levensjaar.

Haile Gebreselasie liep zaterdag in Hengelo, nadat het net was opgehouden met regenen en het windstil was in het Fanny Blankers Koen Stadion, de eerste kilometer in 2.36. Vervolgens noteerde hij kilometertijden van 2.3774, van 2.37.12 en van 2.37.57. Hij werd daarbij geholpen door de Nederlander Van Hest en door zijn landgenoot Worku Bikila. In de laatste kilometer moest hij het alleen doen. Met twee maal zestig seconden over 400 meter en 28 seconden over de laatste 200 meter voldeed hij aan het onmogelijk geachte.Met 12.56.96 loste hij Said Aouita, de Marokaan als wereldrecordhouder af.Het oude record van 12.58.39 dateerde uit juli 1987 en was in Rome gelopen. Andere atleten zijn nooit onder de dertien minuten gekomen. In Hengelo was de beste tijd ooit 13.15.85 in 1988 van de tot Amerikaan genaturaliseerde Zuidafrikaan Maree.Aouita liep in 1987 een laatste kilometer van 2.32.

Gebreselasie was zelf niet verbaasd over zijn slotfase. “Ik zag de tijd bij het ingaan van de laatste ronde en wist, dat ik het record kon breken. Het kan nog scherper. Nederland is goed voor mij.”

    • Theo Reitsma