Galliano

Galliano: The Plot Thickens; Talkin' Loud/Phonogram 522 452-2)

De Engelse groep Galliano noemt zichzelf een 'vibe tribe': een collectief dat positieve vibraties verspreidt door middel van zwoele dansmuziek. Aan de hand van de nieuwe cd The Plot Thickens is het een raadsel waarom ze nog altijd als vaandeldragers van de jazzdance worden beschouwd, want van jazzinvloeden is op dit derde album praktisch geen sprake.

De deels gesproken, deel gezongen teksten van Rob Gallagher zijn doordrongen van een opgeruimd hippie-idealisme en de geest van de Woodstockgeneratie schemert door in een cover van David Crosby's Long Time Gone en een citaat uit Woodstock van Joni Mitchell in Twyford Down, een hedendaagse protestsong tegen de aanleg van een snelweg door een bosrijk gebied.

De invloed van Woodstockveteranen Sly & The Family Stone is alom aanwezig in de milde funkritmes met opvallende baslijnen, terwijl de schuifelreggae van Travels The Road herinnert aan Bob Marley in zijn meest relaxte periode. In het piano- en orgelspel van Mick Talbot schemert een zeker jazzgevoel door, maar de samenbindende factor is vooral het aanhoudende lome ritme, dat The Plot Thickens bij uitstek geschikt maakt voor lange zomeravonden met alle ramen open.

    • Jan Vollaard