Foto

Foto: AMSTERDAM - Er was wel rook, maar geen vuur. D-day in Amsterdam. “Dit is een soort langste dag van de betere soort”, vond minister Kok. KPN gaat naar de beurs en begon vanochtend in de Beurs van Berlage, net naast de echte Amsterdamse effectenbeurs. De rook was voor een kloeke lasershow, die elke klant op zijn postkantoor zou wensen. De twee KPN verkopende ministers (Kok en Maij-Weggen) drukten onwennig vier toetsen in op een manshoge draadloze telefoon en de prijs lichtte op: 49,75. Vreugde alom bij deze prijs, die het midden houdt tussen een zomeruitverkoop en een aanbieding in de supermarkt.

Wie KPN koopt, spaart niet voor kristalservies, maar mag zich de trotste bezitter noemen van een stukje Hollands tafelzilver. De opbrengst - 6,9 miljard gulden, minus 200 miljoen provisie voor de banken - is hoger dan verwacht. Kok: “De meevallende opbrengst komt alle burgers ten goede.”

KPN wil ook zijn topmanagers stimuleren. Het officiële prospectus bij de verkoop van de aandelen gaf details over een aandelenoptieplan voor “een aantal senior managers”. De vijf bestuurders van KPN krijgen samen opties op 61.700 aandelen, die de komende vijf jaar tegen een koers van 49,75 kunnen worden uitgeoefend. Een onbekend aantal andere managers krijgt 109.410 opties. (Foto NRC Handelsblad/Maurice Boyer)