'Een beetje grind en de motorrijder valt'

NEERIJNEN, 6 JUNI. Voor de sportieve motorrijder zijn de dijken langs de grote rivieren het ideale racecircuit. De smalle kronkelige dijkweggetjes vergen het uiterste van de stuurmanskunst en dankzij het wijdse uitzicht heeft de rijder weinig te vrezen van plotseling opdoemend verkeer, op fietsers en wandelaars na.

“De bochtjes zijn het mooiste”, erkent Hans uit het Brabantse Middelbeers, die nu vijf jaar een Honda CWR rijdt. Met regelmaat pikt hij een dijkje. “Recht toe recht aan kan iedereen. Maar als er mensen op zo'n dijk fietsen en er komen honderd motorrijders langs, kan ik me voorstellen dat hun plezier over gaat.”

Met de toename van het motorbezit wordt het dringen op de dijken. “Het gebeurt vooral in de weekeinden”, zegt burgemeester A.W.H.M. Jansen van de Waalgemeente Neerijnen. “Dan gaat iedereen recreëren en dan zit men elkaar letterlijk het meest in de weg.”

Na klachten van bewoners (Jansen: “Er zijn er ook die het wel gezellig vinden”), heeft de gemeente Neerijnen sinds enkele weken tellers op de Waaldijk aangebracht teneinde de omvang van het probleem te meten. “We moeten iets bedenken waardoor de dijk minder aantrekkelijk wordt, maar nog wel bereikbaar blijft voor de mensen uit het dorp”, zegt burgemeester Jansen. “Misschien moeten we stukken eenrichtingsverkeer maken of drempeltjes aanleggen. Maar ik weet niet of dat laatste niet juist een extra uitdaging vormt.”

In Wijk bij Duurstede heeft de politie met Hemelvaart een snelheidscontrole op de dijk gehouden. De hoogste gemeten snelheid was 137 kilometer per uur. In het verleden is al onderzocht of de Rijndijk tussen Amerongen en Wijk bij Duurstede voor het verkeer kon worden afgesloten, vertelt politiewoordvoerder H. Timmer. Daarvan is afgezien omdat het verkeer dan te ver moet omrijden en dat is weer niet goed voor het milieu.

In het dorpje Welsum aan de IJssel hebben de bewoners het heft in eigen hand genomen. “Als we het samen met de gemeente moeten doen, gaat het ons niet vlug genoeg”, zegt G. Langenberg van Plaatselijk Belang Welsum. Sinds het Paasweekeinde staan hier borden langs de dijk met de waarschuwing: 'Snelheid, lawaai, overlast. Wilt u hier volgend jaar nog rijden, pas dan uw snelheid aan.'

Welsum ligt aan de westelijke, pittoreske kant van de rivier en heel motorrijdend Nederland lijkt dat te weten. Op tweede Pinksterdag en vorige week zondag hielden bewoners in samenwerking met de motorclub Olst een vriendelijke actie. Alle motorrijders kregen een kop koffie en een pamflet uitgereikt. Langenberg: “Er wordt nu minder hard gereden. Maar twee weken geleden is er hier nog een uit de bocht gevlogen. De rijder mankeerde niks, maar z'n motor was behoorlijk beschadigd. Het eerste wat de bewoners tegen die man zeiden was: Je hebt de borden zeker niet gelezen.”

Maar ook als iedereen zich aan de snelheidslimiet houdt, zullen toch verdergaande maatregelen nodig zijn, denkt Langenberg. “Zelfs motorrijders zeggen dat het niet leuk meer is, zo druk als het is. En de bewoners durven niet meer op de dijk te fietsen. De overlast speelt langs de hele IJssel. Op een bijeenkomst met omliggende dorpen werd dit laatst als het grote probleem genoemd. Er is toen voorgesteld om maar weer schapen op de dijk te laten lopen.”

Elders is ook al eens geopperd om op strategische plekken mest op de dijk te deponeren. De 24-jarige Marcel Hut denkt dat grind het beste werkt. Hut, die in Heteren aan de Rijn woont en een Honda Magna 750 rijdt, noemt zichzelf een 'dijkfreak'. “Als er grind op de weg ligt, kun je het wel vergeten om schuin door de bocht te gaan, want dan lig je meteen aan de andere kant.”