'Dutchbat' opent vuur op indringers in moslimenclave

SREBRENICA, 6 JUNI. Nederlandse militairen van de VN-eenheid Dutchbat hebben zaterdagochtend in de moslimenclave Srebrenica in het voormalige Joegoslavië geschoten op drie indringers die probeerden legermateriaal te stelen.

Twee van de drie mannen - hoogstwaarschijnlijk lokale moslims - zijn geraakt en aangehouden. De derde is ontkomen. Een observatiepost signaleerde de indringers kort na middernacht, toen ze over een omheining klommen. De post waarschuwde een patrouille, die probeerde de drie aan te houden. Toen de indringers aan waarschuwingsschoten geen gehoor gaven, werd gericht geschoten. Volgens Nederlandse militairen in de enclave worden militaire spullen, zoals camouflagepakken, met enige regelmaat ontvreemd. Eén van de gewonden kreeg een kogel in het bovenbeen en is zaterdagochtend in het kamphospitaal geopereerd. De andere gewonde had een schampschot in de zij en is overgedragen aan de lokale autoriteiten.