Duitse politie in actie tegen rechts-radicalen

BONN, 6 JUNI. Met een grootscheepse actie heeft de politie in de Oostduitse deelstaat Brandenburg afgelopen weekeinde een rechts-extremistische zogenoemde 'Wehrsportgruppe' opgerold, wier uitdrukkelijk doel was aanslagen op woonoorden voor asielzoekers te plegen. In het stadje Prenzlau werd een 33-jarige onderofficier van de Bundeswehr aangehouden, die als leider van de groep gold. In vijftien woningen werden wapens en nazistisch propagandamateriaal in beslag genomen en nog eens vier 16- tot 21-jarige leden van de groep aangehouden. Volgens de Berliner Morgenpost hebben de verdachten toegegeven dat zij wegens haat tegen buitenlanders een reeks aanslagen hadden gepland.

De politie was op het spoor van de groep gekomen na getuigeverklaringen in een proces tegen verdachten van een brandstichting bij een monument in het vroegere concentratiekamp Saksenhausen (in 1992). Verhoren in die zaak hadden al eerder geleid tot het oprollen van een 'Wehrwolf-Jagdeinheit Senftenberg' en de neonazistische 'Kameradschaftsbund Deutschland', die onder leiding stond van een onderofficier uit het vroegere DDR-leger. Het ministerie van defensie in Bonn heeft inmiddels in een schriftelijke verklaring onderstreept dat links- en rechts-radicalen niet worden geduld in het leger en dat extremistische daden of uitingen er streng (zullen) worden bestraft.

De aanhoudende aanslagen op buitenlanders brengen Duitsland in het buitenland volgens minister van buitenlandse zaken, Klaus Kinkel, steeds meer in diskrediet. Kinkel, die deze klacht al maanden uit, zei dit afgelopen weekeinde nog eens met nadruk op een driedaags FDP-programmacongres in Rostock, dat een unanieme verklaring tegen racisme en neozazisme uitgaf. Volgens Thomas Krüger, de Berlijnse wethouder voor jeugdzaken, zeggen trouwens steeds meer buitenlandse jongerenroepen geplande reizen naar de Bondsrepubliek af uit angst voor geweld. Krüger zei dit naar aanleiding van een gewelddadige roofoverval op een Zweedse junioren-voetbalploeg op het Oostduitse eiland Rügen. Ook werden twee brandaanslagen gepleegd op kantine en kleedkamers van een Turkse voetbalclub in Bremen.

In Düsseldorf hield de politie vijftig merendeels dronken Berlijnse voetbal-hooligans aan die met nazistische leuzen door het oude centrum trokken. Elders in Düsseldorf werd brand gesticht in een CDU-kantoor, blijkens een achtergelaten brief het werk van extreem-linkse 'Autonomen'.

    • J.M. Bik