Delegaties bereiken akkoord over de Krim

MOSKOU, 6 JUNI. Onderhandelingsdelegaties van de Krim en de Oekraïne zijn het er dit weekeinde over eens geworden dat de grondwet van de Oekraïne van kracht moet zijn op het hele grondgebied van dat land, inclusief de Krim. Ze zijn bovendien van mening dat de huidige grondwet van de Krim bepalingen bevat die in strijd zijn met de grondwet van de Oekraïne. De delegaties ondertekenden na twee dagen van overleg een document waarin beide standpunten zijn neergelegd. In het document wordt gezegd dat “de Oekraïense en de Krimse delegaties, zich baserend op het principe van de territoriale integriteit van de Oekraïne, waarvan de Republiek Krim deel uitmaakt, en op het principe van de voorrang van de Oekraïense grondwet, het erover eens zijn geworden dat de Krimse grondwet van 6 mei 1992 enkele bepalingen bevat die niet overeenkomen met de wetgeving van de Oekraïne.”

De twee delegaties spraken af dat er een gezamenlijke werkgroep wordt gevormd die gaat bestuderen hoe in nieuwe Oekraïense wetten de machtsverhoudingen tussen de Oekraïne en de Krim kunnen worden geregeld. Voor de vorming van deze groep is echter geen datum afgesproken; de tekst van de verklaring zwijgt bovendien over de belangrijkste geschilpunten tussen de Oekraïne en de Krim.