Dasa praat met nieuwe partners voor Fokker

ROTTERDAM, 6 JUNI. Vliegtuigbouwer Dasa, eigenaar van Fokker, overweegt de Frans-Italiaanse combinatie ATR of British Aerospace een minderheidsbelang te geven in de Nederlandse vliegtuigfabrikant. Het noodlijdende Fokker heeft dringend behoefte aan een extra kapitaalinjectie.

Dasa-topman J. Schrempp noemde de namen van ATR en BAe in een vraaggesprek met het Duitse dagblad Die Welt. Zowel Fokker als BAe bevestigden vanochtend dat overleg tussen Dasa en de Britse branchegenoot heeft plaatsgehad. Volgens Fokker worden ook met andere kandidaten gesprekken gevoerd.

Fokker, voor 51 procent in handen van Daimler-dochter Deutsche Aerospace (Dasa), verkeert in ernstige liquiditeitsproblemen. De onderneming leed vorig jaar 460 miljoen gulden verlies en had ultimo 1993 een eigen vermogen van nog slechts 11 procent. De marktvooruitzichten zijn slecht. Dasa en Fokker overleggen met de Nederlandse overheid over steunmaatregelen.

In het vraaggesprek met Die Welt zegt Schrempp dat Dasa op de markt voor straalvliegtuigen, waarin het via Fokker en het Europese consortium Airbus actief is, aanspraak wil blijven maken op “haar leidende positie”. In het segment van de turboprop-vliegtuigen is Dasa echter tevreden met de rol van 'junior partner', zegt de Dasa-topman. Fokker produceert niet alleen straalvliegtuigen maar tevens het turboprop-vliegtuig Fokker 50. De verkoop van dit vliegtuig verloopt veel minder succesvol dan die van het straalvliegtuig Fokker 100.

De Dasa-topman acht het zinvol om de verliesgevende Dasa-dochter Dornier in een Europese combinatie onder te brengen. Hij denkt in dat verband aan samenwerking met ATR, een joint-venture van het Franse Aérospatiale en het Italiaanse Alenia, dat toestellen maakt die concurreren met de Fokker 50. Daar staat dan volgens hem tegenover dat ATR of British Aerospace, dat partner van Dasa is in het Europese Airbus, een minderheidsbelang zou kunnen krijgen in Fokker.

Schrempp zegt in Die Welt verder dat Airbus in de concurrentieslag met het Amerikaanse Boeing sterker staat als ook Alenia, tot dusver toeleverancier van Boeing, erin zou deelnemen.