Cécile Kayirebwa

Cécile Kayirebwa: Rwanda (Globestyle CDORBD 083). Distributie: Rough Trade.

Dat het Afrikaanse staatje Rwanda niet alleen moord en doodslag kent, blijkt uit de gelijknamige cd van de in Kigali geboren zangeres Cécile Kayirebwa. De sfeer is poëtisch en pastoraal, de teksten in het Hutu, Tutsi en Twa gaan over familie-zaken en de schoonheid van de natuur.

Kayirebwa (1946), doorkruiste als sociaal werker het Rwandese platteland en ontdekte daarbij prachtige oude liedjes. Vanaf begin jaren tachtig - ze woonde inmiddels in België - legde ze ze vast op cassettes, samen met liedjes die ze zelf componeerde.

Op Rwanda staan alleen eigen stukken, gelicht van de cassettes drie en vier. Wat de oudste betreft ('86) frappeert vooral het universele, je hebt geen idee waar je naar luistert. De herdersfluit lijkt uit het Verre Oosten te komen, de duozang (met Innocent Karengera) zou het goed doen in een Ierse pub en in Mbalizimbize waan je je in de late Europese middeleeuwen. Het nieuwere materiaal ('90) klinkt wat Afrikaanser door het duidelijker ritme en de vraag-en antwoordzang met een vierkoppig koor.

Dat de synthesizer in deze stukken de duimpiano vervangt lijkt revolutionair, maar wat sfeer betreft maakt het weinig uit. Want Cécile Kayirebwa vervolgt in haar favoriete tempo: rustig aan gelijk het vee, de grote trots van haar geboorteland. Waren de leiders van Rwanda ook maar zo loom geweest dan heerste er in dit 'weergaloos mooie' land momenteel meer Umunezero (geluk). Op 17 juni zingt Kayirebwa in de Amsterdamse Melkweg.

    • Frans van Leeuwen