Beurskoers Unilever daalt door wasmiddel-rel

AMSTERDAM, 6 JUNI. Terwijl de rest van de aandelenkoersen vanmorgen steeg, stond de koers van Unilever onder druk als gevolg van de problemen met het wasmiddel Omo Power.

AMSTERDAM Hogere obligatiekoersen en een verder stijgende dollar waren belangrijke positieve factoren op de beurs. Unilever, dat vrijdag sloot op 191,70 gulden, was omstreeks het middaguur bijna twee gulden gedaald. Handelaren zeiden dat de omzetten in Unilever niet groot waren. De verwachting is wel dat de koers van het aandeel de komende dagen onder druk blijft staan.

In tegenstelling tot de verwachting van sommigen was geen sprake van dalende koersen doordat beleggers geld vrijmaken voor inschrijving op de KPN-aandelen. “Dat doe je niet op het laatste moment, dat is vorige week al gebeurd”, meende een handelaar.

De koersontwikkeling van KPN zal de hele week “potdicht” zitten. Op bevel van ABN Amro, leider van het emissiesyndicaat, mag geen zogenoemde 'grijze' handel plaatshebben, op straffe van zware sancties voor de banken of effectenhuizen die dat toch doen. “Ook worden geen koersen gefluisterd”, aldus handelaren. Op 13 juni zal de handel pas op gang komen na inschrijving tegen een koers van 49,75 gulden.

De obligatiemarkt vertoonde een herstel dat voor de staatsfondsen uitliep tot winsten van 0,4 tot 0,5 procent. Een stijging van de dollar met ongeveer anderhalve cent gaf de beurs een verdere steun in de rug. De AEX-index klom met 3,65 punt tot 406,73 punten.

Op de hoofdmarkt leidde Hoogovens de stijgers met een vooruitgang van 1,80 of 2,6 procent op 71,90 gulden. Nedlloyd was 1,60 gulden in herstel op 67,50 en ING klom 1,60 gulden tot 79,10 gulden. Voor Koninklijke Olie werd 2,10 gulden meer betaald op 194,90 gulden. Akzo Nobel werd 2 gulden hoger gewaardeerd op 208,20 gulden. Ook de uitgevers lagen beter met winsten van enkele guldens voor Elsevier en VNU.

TOKIO De effectenbeurs van Tokio moest genoegen nemen met lagere aandelenkoersen. De Nikkei-index van de 225 fondsen ging met 227,54 punten omlaag tot 20.726,65 punten. De daling van de beursbarometer bedroeg daarmee 1,1 procent. Vorige week steeg de beursindex tot de hoogste stand van dit jaar.