Ali Farka Touré & Ry Cooder

Ali Farka Touré with Ry Cooder: Talking Timbuktu (World Circuit 040)Distributie: Munich

Een gitarist uit Timboektoe wiens spel soms sprekend op dat van John Lee Hooker lijkt? Het is de volle waarheid zoals te horen is op Talking Timbuktu. Ali Farka Touré luisterde op zijn boerderij in midden Mali naar nog wel meer Amerikaanse gitaristen. Muddy Waters bijvoorbeeld, Taj Mahal en uiteraard Ry Cooder die hij een keertje in Londen ontmoette. Ze spraken af ooit iets samen te doen en in september 1993 kwam het ervan. Touré maakte een tourneetje in Amerika en Cooder was een paar keer special guest. Het resultaat was dermate plezierig dat een gezamenlijke cd een kwestie van dagen was.

In twee stukken bespeelt Touré, alleen begeleid door zijn twee percussionisten de 'njarka', een snerpende inheemse vedel. Als hij zijn gitaar heeft uitgepakt voegt Ry Cooder zich bij hen op een hele reeks instrumenten: cumbus, mando-gitaar, mbira, tamboura en natuurlijk ook (slide)gitaar. De sfeer blijft overwegend Afrikaans, niet alleen door de ritmiek maar ook door de teksten. Het in het Bambara gezongen Soukara is een deinend liefdesliedje waarin de gitaristen vredig tweestemmig tokkelen.

Het meest westerse geluid ademen de stukken met naast Cooder nog twee extra musici: Jim Keltner op drums en John Patitucci op contrabas. Amandrai is een langzame blues waarin de hakkerige 'Hooker'- accoordjes van Touré mooi contrasteren met de glijdende uithalen van Cooder. Bijna van hetzelfde laken een pak is Ai Du met nog eens een muzikant erbij, Clarence 'Gatemouth' Brown op altviool. Wie de klassieke St. Louis Blues kent, zal er veel in herkennen. Op 15 juni speelt Touré, helaas zonder Cooder, op het World Roots Festival in de Amsterdamse Melkweg.

    • Frans van Leeuwen