Werkloosheid VS verder gedaald

NEW YORK, 4 JUNI. De werkloosheid in de Verenigde Staten is in de maand mei met 0,4 procentpunt gedaald tot 6,0 procent van de beroepsbevolking. Het aantal banen groeide in mei met 191.000.

De cijfers die het Bureau of Labor Statistics (BLS) gisteren bekendmaakte, zorgden voor verwarring op de financiële markten. Op de effectenbeurs van New York daalden de aandelenkoersen aanvankelijk na publicatie van de cijfers, maar uiteindelijk sloot de Dow Jones-index 13,23 punten hoger op 3772,22. De dollar eindigde wederom een fractie hoger ten opzichte van zowel de Duitse mark als de Japanse yen en kwam uit op respectievelijk 1.6690 mark en 105.44 yen.

De arbeidsmarktcijfers, die gelden als een indicator voor de economische groei en voor inflatie, brachten over de maand mei geen eenduidige boodschap. De daling van de werkloosheid was sterker dan verwacht, maar de stijging van het aantal banen was minder dan waarop gerekend. De verwarring was compleet doordat en werkloosheidsdaling met 0,4 procentpunt moeilijk is te rijmen met slechts 120.000 nieuwe banen.

Volgens Marilyn Schaja van investeringsbank Donaldson Lufkin & Jenrette. Schaja wint de arbeidsmarkt nog steeds aan kracht maar daalt de groei van het aantal banen enigszins. Dit economisch gegeven is het zoveelste bewijs deze week dat de economische activiteit in de VS afneemt. Eerder al vertoonden de indexen voor het consumentenvertrouwen en voor economische indicatoren, beide graadmeters voor de economie over een maand of zes, een daling.

    • Lucas Ligtenberg