Storm hindert herdenking D-Day

PORTSMOUTH, 4 JUNI. Stormachtige wind heeft gisteren de evacuatie genoodzaakt van D-Day veteranen uit een grote tent in de Zuidengelse havenstad Portsmouth. Volgens functionarissen bedreigden de windvlagen een deel van de plechtigheden die de 50ste verjaardag van de geallieerde landing in Normandië markeren. “Het wordt smerig weer”, zei een regeringsfunctionaris. De weersvoorspelling herinnerde de autoriteiten aan het weer dat generaal Dwight Eisenhower dwong D-Day een dag uit te stellen. Hij besloot vervolgens de invasie 6 juni te laten plaatshebben, storm of geen storm.

Staats- en regeringsleiders uit 13 landen voegen zich dit weekeinde in Groot-Brittannië bij koningin Elizabeth in een serie plechtigheden, grotendeels in de openlucht, ter herdenking van de grootste invasie over zee in de oorlogsgeschiedenis. De Amerikaanse president Bill Clinton zou vanochtend vroeg van uit Italië arriveren. De meeste hoge gasten rezen dan door naar Normandië, waar op 6 juni plechtigheden zijn georganiseerd op de stranden waar de geallieerde militairen aan land gingen en op begraafplaatsen.

Voor vandaag is zware regenval voorspeld, die, samen met de harde wind, de autoriteiten kan dwingen hun plannen te annuleren voor een tuinfeest in Southwick House, waar Eisenhower zijn D-Day hoofdkwartier had in de Tweede wereldoorlog. Maar functionarissen zeiden dat een militaire ceremonie die het aan boord gaan van de troepen voor 'Operation Overlord' symboliseert, in elk geval doorgaat, hoe zwaar de storm ook is. Koningin Elizabeth heeft de staats- en regeringsleiders 's avonds voor een banket in de Guildhall in Portsmouth uitgenodigd.

Het weer brengt ook het plan in gevaar van enkele tientallen Amerikaanse veteranen, tussen de 68 en 83 jaar oud, om nog een laatste parachutesprong boven Normandië te maken. De veteranen moeten in principe springen na 600 huidige leden van de 82ste en 101ste luchtlandingsdivisies, dezelfde eenheden die tijdens D-Day boven het gebied werden gedropt en daarbij zware verliezen leden.

De aartsbisschop van Canterbury, George Carey, waarschuwde gisteren dat D-Day niet mag worden geromantiseerd, hoewel de natie volgens hem terecht trots is op de moed van haar soldaten. “Het was een slag tegen agressie, tirannie en racisme. Ik ben er zeker van dat alle mannen die aan boord gingen van oorlogsschepen en landingsvaartuigen, wisten dat ze vochten voor waarden die in het hart staan van menselijkheid en beschaving”, schreef de aartsbisschop in een lokale krant. (Reuter)