Stil verdriet

Buy high, sell low, zo was het lot van de particuliere belegger. De kleine man was er tenslotte altijd te laat bij vergeleken met de gehaaide professionals. Met de doorbraak van de beleggingsfondsen leek dat verleden tijd: de particulier liet professionals voortaan voor hem het werk te laten doen. De kleine man werd een grote door in 1993 een recordbedrag naar obligatiefondsen te sluizen: de marktwaarde groeide van 27 miljard naar 43 miljard gulden. Maar toen de feeststemming losbrak, stortte de obligatiemarkt in elkaar. Wat een behoudende belegging leek, is voor veel fondsdeelnemers uitgelopen op een teleurstelling: ABN Amro's Alrenta is weer terug op het niveau van vorig jaar. ING's Rentegroeifonds zit bijna weer op het niveau van vorig jaar zomer, terwijl Robeco's Rorento sinds januari 10 procent heeft verloren. Door het gros van de fondsbeheerders is niet of te laat gereageerd met een looptijdverkorting. Dat had de schade kunnen beperken, maar opnieuw ging de kleine belegger in het schip maar nu samen met de professional. (MS)