Regiopolitie arresteert 16 drugsrunners

ROTTERDAM, 4 JUNI. De regiopolitie in Rotterdam en Brabant heeft gisteravond bij een actie tegen drugsrunners zestien arrestaties verricht en 70 gram verdovende middelen in beslag genomen.

De actie begon gistermiddag en concentreerde zich op de Rotterdamse binnenstad, het Centraal station en de A16 ter hoogte van Breda. Aan de actie deden honderd politiemensen mee.

Drugsrunners lokken in de trein of per auto op de rijksweg mensen mee naar Rotterdam om hen daar drugs te verkopen. Sinds drie jaar verzamelen tientallen runners zich ook in de omgeving van het perron waar de treinen uit het zuiden aankomen om klanten te werven.

Eind maart werden bij een gezamelijke actie van Nederlandse, Belgische en Franse politiekorpsen tegen het drugstoerisme in Nederland zeventig mensen aangehouden.

De grootscheepse acties, waarbij ongeveer zevenhonderd agenten werden ingezet, hadden plaats op de A16 tussen Rotterdam en de grenspost Hazeldonk omdat daar de meeste drugstoeristen vanuit Frankrijk en Belgie Nederland binnenkomen.

In het snelrecht dat volgde op de actie eind maart, stonden 49 drugsrunners voor de Rotterdamse politierechters terecht. De rechters veroordeelden 31 verdachten toen tot twee maanden celstraf. De minderjarigen kregen enkele weken tuchtschool.