Prijsprikken

Als het verleden enige maatstaf is voor het heden, prikt de overheid de prijs van de aandelen KPN dit weekeinde op 48 gulden. Twee weken geleden heeft de staat een bandbreedte aangegeven van 46 tot 52 gulden. De historie pleit voor een acht. Bij de verkoop van een derde van de aandelen DSM in 1989 was de bandbreedte 105-118 gulden en de uitgiftekoers 108. Bij de beursgang van Randstad was de prijsrange 44-56 en werd de koers 48. Nu is het echte vaststellen van de koers iets gecompliceerder, met allerhande afwegingen: de interesse bij professionele beleggers, de animo onder particulieren, het springerige beursklimaat, de gevolgen voor de schatkist (elke gulden scheelt de staat 138 miljoen). Hoofdzaak: de belangen van overheid, van emissieleider ABN Amro en van KPN dienen door een mislukking te voorkomen. Dus kiest de overheid voor 48 gulden met een korting van 2,50 voor particulieren. (MT)