Presentatie in Haarlem van eerste strip op cd-rom-schijf

AMSTERDAM, 4 JUNI. Het eerste 'interactieve Nederlandse stripverhaal op cd-rom' wordt vandaag en morgen in Haarlem gedemonstreerd, in de tent op de Grote Markt waar in verband met de Haarlemse Stripdagen stripboeken verkocht worden.

De Nederlandse stripschrijver en -tekenaar Willem Ritstier en Minck Oosterveer hebben hun strip over de avonturier Jack Pott, die verscheen in het Algemeen Dagblad, op een cd-rom-schijfje gezet, in samenwerking met cd-rom-importeur KiRé uit Ter Aar en het softwarebedrijf ESD.

Op het computerscherm (in de stand van de Amsterdamse stripwinkel Professor Ich) is het verhaal El Karamein te volgen, dat speelt in de jaren veertig in de Afrikaanse woestijn. De oorspronkelijke zwart-wit krantestrip is ingekleurd, en naar keuze in het Engels of Nederlands te lezen. Ook kan extra informatie over de meespelende figuren opgeroepen worden, en de locaties. Verder staat een introductie op het verhaal met bewegende beelden en muziek op de cd-schijf en een 'preview', een vooruitblik van de volgende strips die men op cd-rom wil uitbrengen.

Directeur Jakub Sernets van KiRé noemt dit 'eerste stripverhaal-op-cd ter wereld' een aanzet: “In de volgende strips-op-cd willen we de mogelijkheid aanbrengen dat de 'lezer' zelf een stripfiguur uit het verhaal kiest, en dan via diens ogen het avontuur meemaakt. Zover zijn we nu nog niet. Bij het tweede of derde verhaal dat we met dit team maken zal dat wel het geval zijn.”

Sernets wil de strip-cd-rom wereldwijd distribueren. “Vooral de Japanse markt, waar al veel cd-rom-spelers verkocht zijn, en de strip hoog gewaardeerd wordt, gaan we bewerken.” In Nederland zijn volgens hem ongeveer 200.000 cd-rom-spelers verkocht.

    • Paul Steenhuis