'Pad naar sancties lang'; China lijkt te berusten in actie tegen N-Korea

HONGKONG/ WASHINGTON, 4 JUNI. China heeft gisteren laten doorschemeren uiteindelijk te zullen berusten in sancties van de Verenigde Naties tegen Noord-Korea.

De Verenigde Staten en Zuid-Korea zijn van mening dat het tijd wordt voor sancties, nu Noord-Korea internationale inspecties van zijn kerninstallaties blijft weigeren.

China, dat als permanent lid van de Veiligheidsraad van de VN over vetorecht beschikt, stelde zich tot dusverre op het standpunt dat sancties averechts zouden werken, en dat een oplossing diende te worden gezocht via een dialoog. Maar een aanwijzing van een verandering in het Chinese standpunt kwam gisteren in de door Peking gesteunde Hongkongse krant Ta Kung Pao. De krant schreef dat China de levering van levensmiddelen en olie aan zijn communistische buurland in het geval van een embargo zou staken, evenals alle grenshandel. Noord-Korea werd gewaarschuwd dat het economische sancties niet zou kunnen overleven als die werden afgekondigd door China, de VS en Japan.

Eerder deze week onderstreepte een Chinese regeringswoordvoerder dat China “op dit moment” niet het nut zag van sancties. Daarmee leek hij te impliceren dat Peking op een later tijdstip op andere gedachten zou kunnen komen.

Ta Kung Pao waarschuwde Noord-Korea ook dat het geen enkele bondgenoot zou vinden als het zijn toevlucht zou zoeken tot een oorlog. Noord-Korea heeft gezegd sancties als een oorlogsdaad te zullen beschouwen. De Hongkongse krant deed een beroep op Pyongyang in plaats daarvan in te stemmen met inspectie van zijn kerninstallaties om alle verdenkingen over zijn nucleaire ambities weg te nemen.

In New York kondigde de Amerikaanse VN-ambassadeur, Madeleine Albright, gisteren aan dat zij op korte termijn consultaties met de andere leden van de Veiligheidsraad zal beginnen over tijdstip, doel en inhoud van een sancties-resolutie tegen Noord-Korea. Zij zei dit tegen verslaggevers na wat zij beschreef als een “alarmerende”, zij het “niet onverwachte” uitleg van het hoofd van het Internationaal Atoom Energie Bureau (IAEA), Hans Blix, over de kwestie-Noord-Korea. Het IAEA heeft laten weten alle controle op de stand van zaken in het Noordkoreaanse nucleaire programma definitief te hebben verloren.

De Amerikaanse president Bill Clinton telefoneerde gisteren vanuit Rome met zijn Russische ambtgenoot Boris Jeltsin over de kwestie-Noord-Korea. Jeltsin liet eerder deze week weten eerst zijn idee van een Korea-conferentie te willen onderzoeken vóór er over sancties wordt gesproken, maar dat werd door Clinton afgewimpeld. De twee presidenten besloten in deze zaak “in nauw contact met elkaar te blijven”.

Diplomaten in New York zeiden gisteren dat het pad van de Veiligheidsraad naar sancties waarschijnlijk lang zou zijn. De Japanse minister van buitenlandse zaken, Koji Kakizawa, zei in Tokio dat de Veiligheidsraad eerst een resolutie moet aannemen waarin Noord-Korea een laatste waarschuwing krijgt, vóór sancties aan de orde zijn. “Japan is voorstander van zo'n twee-fasen benadering”, zei hij. “Het is belangrijk dat we Noord-Korea eerst een duidelijke boodschap sturen, een soort pressie, over de opinie van de internationale gemeenschap.” De Veiligheidsraad heeft Noord-Korea recentelijk al gewaarschuwd in een niet-bindende 'verklaring van de voorzitter' van de Raad. (Reuter, AFP, AP)