Kiezen

'Onrechtvaardig' noemt P. van der Steen de niet-verkiezing van een PvdA'er met bijna 17.000 stemmen, terwijl lijstgenoot De Cloe met een dikke 400 stemmen wel zetelt (NRC Handelsblad, 26 mei). Eén D66-er had zelfs maar 127 stemmen nodig om in Den Haag aan de slag te kunnen. Maar namens wie? De laatste twee zijn duidelijk niet door de kiezers verkozen, zoals de democratie voorschrijft, maar door hun partij. Deze private verenigingen bedienen zichzelf blijkbaar met publieke bestuursmacht en herleiden het recht van de burgers om te kiezen wie namens hen wetten uitvaardigt en het land bestuurt, tot de keuze tussen een aantal politieke kleurtjes. Zij verzorgen dan de rest. Geautomatiseerde democratie?!

Er is een alternatief. De zetels gaan naar de 150 kandidaten met de meeste stemmen. De macht is dan in één klap terug waar hij zijn moet: bij de kiezers. En een volksvertegenwoordiger krijgt weer individuele verantwoordelijkheid. Verstand en wijsheid zit immers bij individuele mensen, niet bij verenigingen.

    • Renaat van Rompaey