Giel Harings toernooi

In Nederland is het topbridge geconcentreerd rond een paar grote steden: Amsterdam, Groningen, Utrecht, Den Haag en Rotterdam. Tegenwoordig hoort ook Nijmegen in dit rijtje thuis. Dat zal wel komen omdat bridge ook onder studenten aan populariteit wint. Zo kent de Karelstad een Meesterklasse-viertal, een ere-burger (ex jeugd-wereldkampioen Jan Jansma) en sinds enige jaren een groot viertallentoernooi ter nagedachtenis aan de bekende bridgepromotor uit de streek, Giel Harings. Verleden week werd het toernooi voor het vijfde jaar gehouden. Daaruit twee aardige spellen:

West geverNoord

Niemand kw.Schoppen 1043

Harten V103

Ruiten 9

Klaver B109532

Zuid

Schoppen 92

Harten A987

Ruiten AHV1062

Klaver 6

West Noord Oost Zuid

1SA1) pas 2Klaver2) 3Ruiten

pas pas dbl pas

pas pas

1) 1SA = 15-17 pt., 2) Stayman

West start met KlaverA, terwijl de dummy zich ontvouwt: een troosteloze bende. Toch zijn er lichtpuntjes. Als de hartens voor één verliezer kunnen worden gespeeld en RuitenB tijdig naar beneden komt, heeft het contract nog maakkansen ook.

West speelt in slag twee KlaverH. Normaal gesproken zal zuid die kaart troeven, RuitenAHV slaan, hopen dat RuitenB valt en dan de hartens aanvallen. Maar hoe? Een kleintje naar de tien of een kleintje naar de boer? In de praktijk wist zuid zijn kansen aanmerkelijk te vergroten door KlaverH niet te troeven, maar een schoppen, die hij toch moest verliezen, weg te gooien. Ook toen west doorging met KlaverV gooide zuid weer een schoppen af. Hierna speelde west SchoppenA en die kaart troefde zuid natuurlijk wel. De leider trok de troeven, die keurig drie-drie zaten, waarna hij trefzeker een kleine harten naar de tien speelde. Oost nam met de heer, maar dat was tevens de laatste slag voor de verdediging: 3Ruiten gedoubleerd contract. Hoe wist zuid zo zeker dat hij harten naar de tien moest spelen en niet naar de vrouw? In het laatste geval immers, zouden er toch twee hartenslagen verloren zijn gegaan? De oplettende zuid was niet ontgaan dat na de klaveroptocht SchoppenA vrijwel onmiddellijk op tafel werd gelegd. Dat wees sterk op het bezit van ook SchoppenH in west: KlaverA-H-V plus SchoppenA-H zijn al 16 punten. In de SA-opening was derhalve geen ruimte meer voor HartenH! Door het niet-troeven in slag twee en drie kwam de sluwe zuid via een soort loser-on-loser speelwijze er achter hoe de punten in OW verdeeld zaten:

West geverNoord

Niemand kw.Schoppen 1043

Harten V103

Ruiten 9

Klaver B109532

WestOost

Schoppen AH85Schoppen VB76

Harten B52Harten H64

Ruiten 875Ruiten B43

Klaver AHVKlaver 874

Zuid

Schoppen 92

Harten A987

Ruiten AHV1062

Klaver 6

Het volgende spel uit het Giel Harings roept sterk herinneringen op aan het adagium van de befaamde Rixi Markus: “Bid boldly, play safe”. Stel u zit als zuid op de eerste hand. Niemand is kwetsbaar en u opent 1Ruiten met:

SchoppenH Harten6 RuitenAHB9642 KlaverV1094

Links biedt 2Schoppen (zwak), partner 3Harten (forcing), pas rechts en u? Niet bang of laf besluit u tot 3SA. Ze starten meestal onder en niet met een aas tegen sans. Bovendien heeft u in de ruitenkleur een prima slagenbron. Als iedereen past komt west enigszins verrassend met KlaverH uit. De dummy gaat open:

SchoppenV4 HartenAHV842 Ruiten105 Klaver632

De volgende klaveren is voor het aas bij oost, die nog eens klaveren speelt. U denkt dat west eerder van KlaverH-klein, dan van KlaverHB-derde is gestart, dus u snijdt op de boer. Dat lukt, west gooit een schoppentje weg. Hè, nu kunt u eindelijk van één van uw mooie rode kleuren gaan genieten. Is er in dit stadium een speelwijze die u voor 100 procent het contract garandeert? Jazeker, u dient hier uit uw hand een kleine ruiten (de boer mag natuurlijk ook) te spelen, onder RuitenA-H uit. Terwijl de tegenpartij nooit meer gaat maken dan SchoppenA, RuitenV en KlaverAH, houdt u zelf de verbinding naar de ruitenkleur, waar u voldoende slagen voor het contract uit gaat putten. Het hele spel:

Zuid geverNoord

Niemand kw.Schoppen V4

Harten AHV842

Ruiten 105

Klaver 632

WestOost

Schoppen AB10872Schoppen 9653

Harten B1093Harten 75

Ruiten 3Ruiten V87

Klaver H5Klaver AB74

Zuid

Schoppen H

Harten 6

Ruiten AHB9642

Klaver V1098

    • Jan van Cleeff