Duitse liberalen verder met CDU

BONN, 4 JUNI. Ruim vijf maanden voor de Bondsdagverkiezingen van 16 oktober zijn de verhoudingen tussen de grote Duitse politieke partijen zeer duidelijk geworden nu het FDP-congres gisteravond in Rostock met grote meerderheid een voorkeur heeft uitgesproken voor voortzetting van de bestaande regeringscoalitie met de CDU/CSU van kanselier Helmut Kohl.

Daarmee kwam vast te staan dat de kiezers in dit Duitse superverkiezingsjaar 1994 straks ruwweg een keuze gaan maken tussen een centrum-rechtse coalitie als de huidige of een alternatieve coalitie van SPD en Groenen. Dat betekent dat SPD-lijsttrekker Rudolf Scharping zijn verkiezingscampagne niet meer zo geloofwaardig kan voeren onder zijn tot nu toe gevoerde devies dat de SPD over de keuze van een coalitiepartner (FDP en/of Groenen) pas hoeft te beslissen na de Bondsdagverkiezingen.

Deze electoraal-tactische positie van de SPD-lijsttrekker had al een flinke tik gekregen toen de FDP in de derde ronde van de presidentsverkiezingen, twee weken geleden in Berlijn, in meerderheid, en onder druk van partijvoorzitter Klaus Kinkel, besloot om de kandidaat van de CDU/ CSU, Roman Herzog, te kiezen. Meer nog: na Rudolf Scharpings verwijten dat de FDP zich in Berlijn min of meer aan de CDU/ CSU had 'verkocht' door in meerderheid (69-40) op CDU/CSU-kandidaat Herzog en niet op de SPD-kandidaat Johannes Rau te stemmen, groeide ook in de SPD de kritiek dat de SPD-lijsttrekker zich een slechte verliezer had getoond. Sindsdien hebben leidende SPD'ers als fractievoorzitter Klose, partijsecretaris Verheugen en de premier van Nedersaksen, Gerhard Schröder, Scharping in Duitse media openlijk gekritiseerd omdat hij bezwaar maakte tegen de verkiezing van Herzog terwijl Kohl de echte SPD-tegenstander is.

Het 662-koppige congres van de liberale FDP volgde gisteravond, met maar 16 tegenstemmen en 20 onthoudingen, de voorkeur van partijvoorzitter en vice-kanselier Klaus Kinkel (minister van buitenlandse zaken) voor een hernieuwde centrum-rechtse coalitie na 16 oktober. Hoewel de FDP in opiniepeilingen in Duitsland al geruime tijd net boven, of nu zelfs net onder, de kiesdrempel van vijf procent zit, wist Kinkel - “de SPD is economisch gevaarlijk en dodelijk voor het prestatiebeginsel” - zijn partijcongres gisteren ondanks verzet uit de linkervleugel in overgrote meerderheid achter zich te krijgen. Peter Hintze, secretaris-generaal van de CDU, zei daarover gisteravond lovend dat “Scharpings SPD nu nog slechts de rood-groene kaart kan spelen”. Ook de Beierse CSU ziet de SPD sinds gisteravond, aldus haar Bondsdagchef Michael Gross, nog slechts als een partij die “in de Groenen haar enig mogelijke coalitiepartner heeft”.

    • J.M. Bik