Dierenbescherming protesteert tegen opgehangen kater

Aan Rendez-vous provoqué nemen behalve Berend Strik oa Marc Mulders, Rob Scholte, Antoine Prûm en Simone Decker deel. T/m 4 juli. Lakenhal, Leiden.

ROTTERDAM, 4 JUNI. Een dode, opgezette kat die aan zijn staart is opgehangen boven een berg nootmuskaat in museum De Lakenhal in Leiden is aanleiding geworden tot veel protest. De Nederlandse Dierenbescherming heeft bij het museum bezwaar aangetekend tegen de installatie van Berend Strik, die te zien is op de tentoonstelling Rendez-vous provoqué.

De Dierenbescherming vindt de installatie een uiting van dierenmishandeling. P.L.M. van Kessel, bestuurslid van de Leidse afdeling van de Dierenbescherming: “Je moet een dier in zijn waarde laten, ook na zijn dood.” Hij dringt erop aan dat het dier wordt weggehaald.

Directrice H. Bolten van De Lakenhal bestrijdt dat er sprake is van dierenmishandeling. “De kat is een natuurlijke dood gestorven. Hij is keurig netjes opgezet en daarna opgehangen.” Volgens haar verwijst het werk naar macht en onmacht. “De 25 kilo gemalen nootmuskaat onder de kat is symbolisch voor de produktie van nootmuskaat die in de koloniale tijd met onderdrukking gepaard ging.”

Striks kater hangt in een ogenschijnlijk intiem interieurtje, met mini-bankstellen, lage tafels en lampen - alles in een staat van grote wanorde, alsof de bewoners overhaast zijn vertrokken. Het interieur was eerder op een tentoonstelling in Luxemburg te zien. Ook hier ontstond commotie rond de roodgestreepte kater. Tijdens de opening van de tentoonstelling in Luxemburg scholden leden van het Dierenbevrijdigngsfront de kunstenaar uit en probeerden de installatie te vernielen.

De 31-jarige Strik, van wie onlangs in het Stedelijk Museum in Amsterdam een overzichtstentoonstelling te zien was, noemt de opschudding in Luxemburg destijds vreemd: “Omdat in hetzelfde museum een hele afdeling opgezette dieren was.” Nog vreemder vindt hij het dat nu ook het Nederlandse publiek zich zo over het opgezette dier opwindt.

“Als ik tijdens een performance 15 katten levend had gevild, was het anders geweest. Ik mishandel geen dier, ik provoceer niet, maar probeer wel mensen te raken. Waar het in mijn werk om gaat, is het publiek bewust maken van de manier waarop het met informatie omgaat. Op dat gebied is er een grens overschreden. Een televisie-reportage over moordpartijen rond Sarajewo of over Rwanda waarin ik meren vol lijken zie, begrijp ik niet en begrijpt volgens mij geen mens meer. Dat geweld is abstract, onherkenbaar geworden. Daar kun je alleen maar machteloos naar kijken. Daarom zoek ik in mijn werk naar momenten waarin dat realiteitsbesef nog wel leeft. Ik doe dat niet met politieke middelen, maar met middelen die de beeldende kunst mij ter beschikking stelt. Zo'n kat bijvoorbeeld is herkenbaar als huisdier. Hij is aandoenlijk, maar wekt tegelijkertijd afschuw op.”

Directeur Bolten is niet van plan om aan de eis van de Dierenbescherming tegemoet te komen en Striks installatie uit het museum te verwijderen. De Lakenhal was donderdag en vrijdag gesloten in verband met renovatiewerkzaamheden. In het gebouw werd onder andere ongedierte bestreden met giftige gassen. Vandaag is het museum weer open.

    • Lucette ter Borg