D-Day

Patrick Delaforce: The Black Bull. From Normandy to the Baltic with the 11th Armoured Division

252 blz., Alan Sutton, ƒ 53,75

Delaforce heeft de herinnering van tankbemanningen van de 11de Gepantserde Divisie aan hun eerste belevenissen bij de landing opgedolven. Een kanonnier vertelt van zijn ontzetting bij het aanschouwen van de tientallen uitgebrande tanks van Montgomery's illustere 'woestijnratten', die enkele uren eerder uitgeschakeld waren door Duitse 88 mm-tanks. Maar de verveling tijdens het lange wachten tussen de operaties was hem langer bijgebleven, eigenlijk zijn leven lang. “Ons leven werd beheerst door operaties die steeds weer werden uitgesteld. We hingen dus veel rond, schreven brieven naar huis of probeerden een oog dicht te doen. Oorlog bestaat voor het grootste deel uit wachten.”