D-Day

Geoffrey Picot: Accidental Warrior. In the Front Line from Normandy till Victory

318 blz., geïll., Penguin, ƒ 26,60

Volgens de auteur, die de invasie meemaakte met het 1ste bataljon van het Britse Royal Hampshire Regiment, speelde het grootste drama van D-Day zich af in de hoofden van de generaals van Hitlers generale staf. “In de eerste plaats dachten ze dat ze ons in zee konden terugslaan. In de tweede plaats geloofden ze niet dat wij met al onze troepen in Normandië zouden landen. Hitler dacht zelfs aan een misleiding.” Daarom gaf de commandant van de pantserdivisie, die bij Caen klaar stond, ook geen opdracht af te gaan op de Britse en Canadese divisies, die nog lang niet georganiseerd waren. Toen het tot Hitler doordrong dat de geallieerde invasie werkelijk begonnen was, hadden de Engelsen genoeg tanks aan de kust gezet om de Duitse dreiging af te wenden.