Buren in Vianen beveiligen elkaar goedkoop via de kabel

ROTTERDAM, 4 JUNI. “De pest en de cholera zijn uitgedreven door de riolering. Datzelfde kan ten aanzien van de criminaliteit door gebruik te maken van de nieuwe elektronische infrastructuur”.

Dit zegt de korpschef van de regiopolitie Zuid-Holland Zuid, hoofdcommissaris P. Tieleman. Volgens hem biedt het kabelnet grootse mogelijkheden op het gebied van de misdaadpreventie.

Tieleman doelt op een experiment in Vianen, waarbij tien huizen via de kabel “aan elkaar zijn gelust” op een alarmnet. Wanneer een alarm via een detector binnenkomt, hetzij door warmte of beweging, geeft een modem op de kabel het alarm door aan de buren en aan een centrale computer. Politiechef Ammerlaan uit Vianen is enthousiast over het project in Amaliastein.

Het experiment laat volgens de politieman zien dat het beveiligen van de eigen woonomgeving tegen inbraken, vandalisme en diefstal voor betrekkelijk weinig geld valt te realiseren. Voor 17,50 gulden per maand is een aantal mensen aangesloten op een gezamenlijk alarmnet. Het anti-inbraak alarmnet is een initiatief van de Raad van Hoofdcommissarissen (RHC). Een woordvoerder van RHC spreekt van “een deltaplan tegen de vloed van inbraken.”

“Wanneer iemand een alarmsignaal ontvangt”, zegt Ammerlaan, “belt hij eerst de betrokken buur op. Bij onraad stelt hij onmiddellijk de politie in kennis. Daarna gaat hij over tot waarnemen. De bewoners van Amaliastein kunnen elkaars woningen goed observeren. Daardoor kan men de politie goede informatie geven”, aldus Ammerlaan. “In de toekomst zou de centrale computer beheerd kunnen worden door een particuliere beveiligingsdienst.”

Ammerlaan is vooral te spreken over “de sociale cohesie” die door het elektronische alarmnet wordt bevorderd. Ammerlaan: “De mensen praten met elkaar over dit systeem, vertellen wanneer ze met vakantie zijn en letten op wat er in de buurt gebeurt.” Tieleman wijst er op dat “het vormgeven van een sociale infrastructuur” een zeer moeizaam proces is. “Mensen zijn niet gewend elkaar te helpen.”

Tieleman: “Veel mensen zullen bij zo'n alarmnet reageren met: als het niet verplicht is dan betaal ik niet mee.” Dat merkt hij ook bij de gezamenlijke beveiliging van een industrieterrein. Daarom moet volgens hem de prijs voor een elektronisch alarmnet omlaag. Als het niet veel kost wordt het aantrekkelijk om sociaal te worden. Als je bijvoorbeeld kijkt naar een vereniging van huiseigenaren die gezamenlijk een reiningsdienst betaalt, zie je dat zo'n samenwerking wel kan.”