Afrika belooft soldaten voor Rwanda

HARARE/ KIGALI, 4 JUNI. Een topconferentie van 14 Afrikaanse landen in de Zimbabweaanse hoofdstad Harare heeft gisteren besloten troepen aan te bieden voor de vredesmacht van de Verenigde Naties in Rwanda. Dat heeft de voorzitter van de conferentie, de Zimbabweaanse president Robert Mugabe, meegedeeld. Mugabe gaf geen cijfers. De Veiligheidsraad van de VN heeft onlangs besloten de kleine vredesmacht in het door geweld geteisterde Rwanda tot 5.500 militairen uit te breiden, maar tot dusverre waren er nauwelijks landen bereid gevonden om manschappen te zenden.

De VN hebben gisteren de evacuatie van burgers uit Kigali, de hoofdstad van Rwanda, hervat, maar vervolgens weer opgeschort nadat een konvooi onder vuur was komen te liggen. De strijdende partijen in Rwanda, de Tutsi-rebellen van het Rwandese Patriottische Front (RPF) en het Rwandese regeringsleger, hadden donderdag beloofd om niet meer op VN-konvooien te schieten. Dinsdag besloten de VN om alle activiteit in Rwanda stop te zetten, nadat een Senegalese VN-officier door de inslag van een RPF-mortiergranaat om het leven was gekomen. Woensdag hervatten de VN de uitdeling van voedsel aan inwoners van Kigali. (AP, AFP)