Versterkingen naar Z-Libanon; Noord-Israel doelwit raketten van Hezbollah

TEL AVIV, 3 JUNI. Noord-Israel is vannacht door Hezbollah vanuit Zuid-Libanon met katjoesja-raketten bestookt. Volgens Israelische militaire kringen werden in totaal zes salvo's afgevuurd. Israel maakte geen melding van doden of gewonden, terwijl er weinig materiële schade lijkt te zijn aangericht.

De laatste raketten vielen vanmorgen om vier uur. De Hezbollah-raketaanvallen zijn een reactie op de zware Israelische luchtaanval van gisteren op een Hezbollah-basis nabij Baalbek in de Beka'a-vallei in Oost-Libanon. Daarbij werden enkele tientallen Hezbollah-strijders gedood en gewond.

De bevolking van Noord-Israel heeft op last van het leger de nacht in schuilkelders doorgebracht. Vanmorgen hernam het leven in dit deel van Israel weer zijn normale loop.

Intussen heeft Israel vannacht belangrijke troepenversterkingen, tanks en zware artillerie naar de 'veiligheidszone' in Zuid-Libanon gedirigeerd. Met een zware Israelische beschieting van Hezbollah-doelen in Zuid-Libanon moet rekening worden gehouden als in de loop van de dag of vannacht opnieuw katjoesja-raketten op Noord-Israel terechtkomen. Tienduizenden Libanese dorpelingen zijn sedert gisteren op de vlucht geslagen voor Israelische aanvallen.

Premier Yitzhak Rabin heeft het afschieten door Hezbollah van raketten op civiele doelen in Israel als een schending van de overeenkomst van vorig jaar zomer tussen Israel, Syrië en Libanon aangemerkt. Volgens Rabin heeft Israel krachtens dit door de VS bemiddelde akkoord wel het recht om Hezbollah-doelen aan te vallen. Deze moslim-fundamentalistische organisatie moet zich wel onthouden van aanvallen op Noord-Israel. Hezbollah-activiteiten in de veiligheidszone in Zuid-Libanon, die door Israel wordt gecontroleerd, zijn wel toegestaan.

Libanon heeft naar aanleiding van de luchtaanval van gisteren om een spoedzitting van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties gevraagd. Israels premier Rabin heeft de Verenigde Staten gevraagd Syrië op het hart te binden een einde te maken aan de Hezbollah-activiteiten tegen Israel. Israel is volgens hem in voortdurende staat van oorlog met deze organisatie en daarom gerechtigd Hezbollah overal in Libanon zodanig te raken dat er geen burgerslachtoffers vallen.

De pro-Iraanse Hezbollah dreigde vanmorgen met zelfmoordaanvallen als vergelding voor de dood van 26 guerrillastrijders, die gisteren om het leven kwamen door de Israelische actie. Het dreihement werd geuit door Hassan Nasrallah, secretaris-generaal van de groepering, tijdens de begrafenis van de slachtoffers. Hij riep de Libanese regering op zich terug te trekken uit de vredesbesprekingen met israel. (Reuter)