Verdeling senaatscommissies splijt regering Berlusconi

ROME, 3 JUNI. De verkiezing van commissievoorzitters in de Italiaanse Senaat heeft gisteren de diepliggende verschillen aan het licht gebracht die bestaan tussen de coalitiepartners Umberto Bossi (Lega Nord) en Silvio Berlusconi (Forza Italia).

Acht van de dertien voorzitterschappen gingen naar leden van oppositiepartijen. Het was voor mediamagnaat Berlusconi de eerste politieke nederlaag na de formatie van zijn kabinet. De belangrijkste posten gingen naar leden van de communistische partij en de vroegere christen-democratische regeringspartij. Maar voor Berlusconi was het vooral pijnlijk dat voor het voorzitterschap van de commissie van Publieke Werken en Telecommunicatie een kandidaat van de Lega Nord gekozen werd. Die commissie heeft tot taak toe te zien op naleving van de anti-trust wet door televisiestations en dus het mediaconcern Fininvest van Berlusconi in de gaten te houden. Berlusconi beschuldigde lega-leider Bossi ervan “onbetrouwbaar” te zijn. “Bossi speelt met de communisten en dat kunnen wij niet accepteren”, aldus Berlusconi. De voorzitter van de rechtse regeringspartij Nationale Alliantie, Giulio Maceratini zei dat nieuwe verkiezingen gehouden moesten worden om de regering-Berlusconi ook in de Senaat van een solide meerderheid te verzekeren. De regeringspartijen hebben nu alleen in het Parlement de absolute meerderheid. (AFP)