Van Basten gaat niet, Bosman wel naar WK

ROTTERDAM, 3 JUNI. Marco van Basten zal geen deel uitmaken van de selectie van het Nederlands elftal voor het wereldkampioenschap voetbal, dat op 17 juni in de Verenigde Staten begint. In zijn plaats is John Bosman, spits bij Anderlecht, opgeroepen.

De van een zware enkelblessure herstellende Van Basten heeft bondscoach Dick Advocaat meegedeeld dat hij niet beschikbaar is omdat de medische staf van zijn club AC Milan “het nog te vroeg vindt om volledig in training te gaan”. Advocaat heeft John Bosman, die al op vakantie was in Marbella, vanochtend als tweeëntwintigste speler van Oranje opgeroepen. Voor de spitsspeler van Anderlecht is het de eerste keer dat hij aan een WK meedoet. Voor het toernooi in 1990 viel Bosman op het laatste moment af.

Vice-voorzitter Galliani van AC Milan zei gisteravond dat de medische staf van de club van oordeel is dat Van Basten slechts mag trainen zonder risico op lichamelijk contact. Een schop op de bewuste enkel zou het herstel kunnen vertragen. Van Basten bestrijdt die mening. Maar in het trainingscentrum Milanello zei de teleurgestelde 29-jarige aanvaller vanochtend: “Ik heb een keuze moeten maken tussen gevoel en verstand. AC Milan heeft me in een moeilijk anderhalf jaar goed betaald en gesteund. De clubleiding wil niet dat ik me, nu het een beetje de goede kant op gaat, aan het WK-avontuur bloot stel. Dat kan ik wel begrijpen.” De 57-voudige international zei gisteravond nog graag naar Amerika te willen gaan. “Ik kan AC Milan de toezegging doen heel voorzichtig te beginnen.”