Stapelen van opleidingen zet zoden aan de dijk

DEN HAAG, 3 JUNI. Wie doorstudeert na al een diploma te hebben behaald, wordt daar doorgaans later financieel wijzer van.

Ook de overheid profiteert daarvan, bijvoorbeeld door hogere belastinginkomsten. Dat zogenoemde 'stapelen' van opleidingen is dan ook in de meeste gevallen doelmatig, in tegenstelling tot wat minister Ritzen van onderwijs meent. Dit blijkt uit een gisteren verschenen rapport van de OSA, de organisatie voor strategisch arbeidsmarktonderzoek. Daarin wordt gekeken naar het financiële rendement van een opleiding voor degene die het onderwijs volgt en naar het rendement voor de maatschappij. De kosten omvatten niet alleen bijvoorbeeld studieboeken, maar ook het geld dat iemand had kunnen verdienen als hij niet had doorgeleerd maar meteen was gaan werken. Onder de baten vallen vooral de extra inkomsten die iemand door zijn hogere opleiding krijgt. Volgens de onderzoekers is het rendement laag als dat onder de drie procent ligt. Het geld voor een opleiding levert in dat geval namelijk minder op dan wanneer dat geld op een bankrekening zou zijn gezet en daar rente voor was ontvangen.