Spanje wil voor 70 miljoen Picasso's kopen

MADRID, 3 JUNI. Het Spaanse ministerie van Cultuur heeft de onderhandelingen met de erfgenamen van de schilder Pablo Picasso heropend voor een grootscheepse aankoop van zijn werken. De Spaanse staat heeft voor dit doel een bedrag van vijf miljard peseta's (70 miljoen gulden) gereserveerd. De aangekochte werken zullen worden ondergebracht in de collectie van het museum voor hedendaagse kunst Reina Sofía in Madrid. Dit meldde vanochtend het Spaanse dagblad ABC.

Met het in werking zetten van de aankoopoperatie lijkt minister van cultuur Carmen Alborch te willen profiteren van de gedaalde prijzen op de kunstmarkt. De meest recente aankoop van een Picasso door de Spaanse staat vond begin dit jaar plaats, toen het Reina Sofía voor bijna 1,5 miljoen gulden het schilderij 'La Figura' (1928) aankocht.

De pogingen van de Spaanse staat om het culturele erfgoed van Picasso in handen te krijgen kent een even lange als slepende geschiedenis. De laatste maal dat tevergeefs met de erven werd onderhandeld was in 1990 onder leiding van cultuurminister Jorge Semprún. Probleem is onder meer dat de erfenis van de in 1973 overleden kunstenaar (1876 schilderijen, 1355 beelden, ruim 7000 tekeningen en meer dan 25 duizend gravures) over een groot aantal erfgenamen is verspreid. Tot dusverre geldt de aanschaf van de 'Guernica' in 1981 als de enige rechtstreekse aankoop van de erfgenamen waarin de Spaanse staat succesvol is geweest.Mega-bioscoop ook in centrum Antwerpen