Slowaak Svorada wint Giro-rit na gewring en gestoei

BIBIONE, 2 JUNI. Waar Jan Svorada wint, stuiteren ook renners over het asfalt. Afgelopen maandag duikelde een drietal renners achter de juichende Slowaak. Gisteren profiteerde de ploegmakker van Fondriest in Bibione, waar de elfde etappe van de Giro d'Italia eindigde, opnieuw van een valpartij. De 25-jarige Slowaak boekte zijn tweede dagzege.

Uiteraard was Abdoesjaparov betrokken bij het gestoei, gewring en getrek in de laatste honderden meters naar de eindstreep. Dit keer trof de Oezbeek geen enkele blaam. Hij bleef zonder kleerscheuren, maar miste wel de kans de tweede opeenvolgende triomf te boeken omdat Endrio Leoni en Roberto Pagnin hem afremden.

Leoni duwde zich af tegen de Oezbeekse duivemelker, die overeind bleef. De Italiaan en diens landgenoot Pagnin verloren het evenwicht en smakten tegen het wegdek. Hun verwondingen bleken na onderzoek mee te vallen.

“Ik voelde dat iemand mijn been raakte. Mijn tempo stokte. Ik weet niet precies wie me duwde, maar deze bandieten moeten worden geschorst”, brieste Abdoe. “Het kostte me de zege.”

De rol van de sprinters is na vandaag voorlopig uitgespeeld. Daarna begint de jacht op de verrassende leider in de Giro, Evgeni Berzin. De bijna 24-jarige Rus bleef gisteren in het ritje over 165 kilometer van Marostica naar Bibione probleemloos in het bezit van de rose trui. Vanaf morgen wordt hij serieus getest, althans afgaande op de woorden van de concurrentie die een massale aanval aangekondigde.

De superlatieven over de ontdekking van dit seizoen zijn grenzeloos. Berzin wordt al vergeleken met Anquetil en Merckx, maar binnen de Gewiss-ploeg doet men er alles aan het hoofd koel te houden. Niemand weet hoe de Rus de confrontatie met het hooggebergte verteert, niemand weet of hij mentaal is opgewassen tegen de spanningen en druk van het leiderschap. Het onbekende dat zowel een voor- als nadeel voor de Rus is.