Op reis in het museum; Achter de groene deuren ligt Marokko

Het Reispaleis, museum voor Volkenkunde, te Rotterdam. Za 10-17u, zo- 11-17u, wo 13-17u en tijdens de Rotterdamse schoolvakanties. Voor scholen is er een apart programma. Inl. 010-4112201. De tentoonstelling is tot eind 1996 geopend.

Achter de eerste blauwe deur in het Reispaleis is het carnaval. Een jongetje staat met blozende wangen 'Ik heb hele grote bloemkolen' te brullen. De levensgrote, verklede poppen om hem heen wiegen heen en weer. Een meisje pakt er één beet en samen dansen ze de kamer rond. Aan de andere kant van de gang is het kerstmis. Door het raam zijn bevroren slootjes te zien. De telefoon rinkelt en ik neem op. Ene Sietske vertelt me dat ze er zo aankomt, maar ik heb geen geduld. Ik ben onderweg in het Reispaleis en daar is nog zoveel te doen.

Het Reispaleis is een tentoonstelling van het museum voor Volkenkunde in Rotterdam, maar het is geen gewone expositie. Het is een reis door Nederland, Turkije en Marokko. 'Een museum bestaat uit voorwerpen,' legt reisleider Fred Wartna uit, 'maar voor kinderen zijn trommels of speren pas leuk als ze er mee kunnen spelen.' Dat kan nu in Rotterdam. De bezoekers reizen de voorwerpen achterna. Reizen is ontdekken en daarom zijn de voorwerpen niet opzichtig neergelegd, maar verstopt in een videofilmpje, een vitrine of een kist. In de Turkse bazaar, volgepakt met kruiden, kleedjes en kraaltjes, moet ik via een video met knoppen afdingen met de verkoper om 'het handje van Fatima' te bemachtigen. 'Afdingen is gebruikelijk in islamitische landen,' verklaart Wartna.

We reizen verder en belanden in een Marokkaans theehuis, waar twee Rotterdamse oma's zitten te dammen. 'Hier is het lekker rustig,' zegt de oudste van de twee en slaat een dam. In de moskee zit een klein meisje te kleuren. Haar zus ontdekt een 'kruip-door-sluip-door' gangetje onder het schoolbord en komt aan de andere kant uit een kastje dat in een Marokkaanse huiskamer staat.

Wie in het museum groene deuren opent, treedt binnen in de islamitische landen. De Nederlandse wereld, waarin voor Nederlandse en buitenlandse kinderen ook veel te ontdekken valt, schuilt achter blauwe deuren. Volgend jaar gaan ook de rode deuren naar Indonesië en de gele deuren naar Suriname open.

Op de zolder van de blauwe wereld is een spannende rommelzolder met kisten, kleden en skeletten ingericht. Een vader en zoon spelen daar ingespannen het stamboomspel op de video. Zoon vindt het voorwerp, een helm, dat in het spel verborgen zit.

Voldaan zak ik even later neer op een bankje bij het begin van de tentoonstelling, het Ben Onderwegplein. 'Waar is de ingang van het museum?' vraagt een moeder. Fred Wartna lacht, maar zegt niets. In het Reispaleis moet je eigen neus je de weg wijzen.

    • Florence van Berckel