Noord-Jemen wil ook bestand, maar de slag om Aden duurt voort

ADEN, 3 JUNI. Noord-Jemen zegt de oproep van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties voor een staakt-het-vuren in de strijd met Zuid-Jemen te accepteren. Maar het Noordjemenitische offensief in de richting van de Zuidjemenitische hoofdstad Aden werd vanmorgen onverminderd voortgezet.

In een officiële verklaring die gisteravond werd voorgelezen voor de televisie in Sana'a, stelt de regering “bereid te zijn in een positieve geest op de resolutie te zullen reageren. Dit zal leiden tot een volledige uitvoering van de resolutie door alle betrokkenen.” In de resolutie, die woensdag door de Veiligheidsraad werd aangenomen, wordt niet alleen opgeroepen tot een onmiddellijk bestand, maar ook tot een wapenembargo tegen alle betrokken partijen. Bovendien zal de VN een missie naar het gebied sturen. In de Noordjemenitische verklaring staat voorts dat de regering in Sana'a verheugd is over het feit dat de resolutie uitgaat van de Jemenitische “nationale soevereiniteit en van niet-inmenging in binnenlandse aangelegenheden”. Aanvankelijk verzette Sana'a zich tegen bemoeienis van de Verenigde Naties, omdat ze die beschouwde als inmenging in de binnenlandse aangelegenheden van het land.

Ondanks de Noordjemenitische verklaring gaan de gevechten in alle hevigheid door. Vannacht schoten Noordjemenitische eenheden een raket af op Aden, die terechtkwam in een zoutpan bij het vliegveld van Aden. Daarbij zou geen schade zijn aangericht. Ooggetuigen zeiden dat de raket was uitgeschakeld door luchtafweergeschut. Bij het aanbreken van de dag was in Aden weer zwaar artillerievuur te horen.

Een westelijke verslaggever die met de Noordjemenitische troepen mee trekt, meldde gisteren zeven kilometer voorbij de stad Al-Hawtah te zijn gekomen, halverwege op de weg van de grens tussen Noord- en Zuid-Jemen en de Zuidjemenitische hoofdstad Aden. Hij zei de indruk te hebben dat de frontlijn vijf kilometer zuidelijker lag, hetgeen erop wijst dat de Noordjemenitische troepen Aden nu tot op zo'n twintig kilometer zijn genaderd.

“Wij bevinden ons overwegend in defensieve stellingen. We verdedigen ons land”, aldus een 'zuidelijke' officier, “we kunnen standhouden. De burgers steunen ons zodat we ons niet bezorgd hoeven te maken over de bevoorrading.”

Zuid-Jemen heeft een beroep gedaan op de Veiligheidsraad de noorderlingen te dwingen zich te houden aan het staakt-het-vuren. “We doen een beroep op de internationale gemeenschap deze agressie te stoppen”, aldus een verklaring van de Zuidjemenitische regering. Noord-Jemen wil door het offensief tegen Zuid-Jemen de eenheid van het land herstellen die definitief verbroken werd toen de Zuidjemenieten zich op 21 mei onafhankelijk verklaarden. De twee landen zijn vier jaar geleden één staat gaan vormen. (Reuter, AP)