Niet-gebonden landen: Colombia wordt voorzitter

KAIRO, 3 JUNI. De ministers van buitenlandse zaken van de Beweging van Niet-gebonden Landen, die in de Egyptische hoofdstad Kairo bijeen zijn, hebben gisteren tijdens informeel overleg Colombia als nieuwe voorzitter van de beweging voorgedragen. Deze keuze zal vandaag tijdens een plenaire vergadering van de ministers worden bekrachtigd. Colombia zal op topconferentie van de beweging van volgend jaar het voorzitterschap van de huidige voorzitter, Indonesië, overnemen. Op grond van de regels van de beweging die tijdens de Koude Oorlog werd opgericht als forum voor landen die niet bij het kamp van één van beide supermachten betrokken wilden worden, moet het voorzitterschap, na Indonesië, door een Latijnsamerikaans land worden bekleed. De regels bepalen eveneens dat de topconferentie van de beweging van volgend jaar in het land van de nieuwe voorzitter, Colombia, zal worden gehouden. (AP, AFP, Reuter)