Milan wil niet dat Van Basten risico's neemt

MILAAN, 3 JUNI. Marco van Basten gaat niet met het Nederlands elftal naar het wereldkampioenschap voetbal in de Verenigde Staten. De aanvaller heeft zijn hoofd laten spreken en niet zijn hart. Van Basten heeft gekozen voor zijn werkgever, AC Milan. De vanochtend door bondscoach Dick Advocaat opgeroepen John Bosman complementeert nu de selectie van 22 man.

Over de vraag of hij later zijn onmiskenbare kwaliteiten wel optimaal heeft benut, lopen de meningen sterk uiteen. Een herhaling van de machtsgreep aan de Place d'Auteuil heeft hij niet voor elkaar gekregen, ook niet elders op Grand Slam-niveau. Noah voelde zich ook meer artiest dan tennisser. Waarom komen de mensen eigenlijk kijken, vroeg hij zich toen herhaaldelijk af. Wat willen ze zien, twee mannen die een bal naar elkaar toe slaan en verder dus niets doen of kan er soms ook nog worden gelachen? Noah vond entertainment op zijn plaats. Zonder de opponent te willen vernederen, zocht hij naar de momenten waarop hij de trucendoos kon openen. Aan de lachsalvo's merkte hij dat het publiek tuk was op dergelijk vermaak. Hij kon springen op een baan, capriolen maken, rare gezichten trekken, de clown uithangen, ineens ook met superbe oplossingen voor een gecompliceerde siutuatie aankomen en bovenal laten zien dat hij kon toveren met zijn racket. Noah zien was amusement.