Louis de Bernières

Louis de Bernières: Captain Corelli's Mandolin. Secker & Warburg, 437 blz. Prijs ƒ 53,20.

Louis de Bernières werd door Granta een jaar geleden uitverkozen als een van de twintig 'Best Young British Novelists'. Afgaande op zijn nieuwste roman, Captain Corelli's Mandolin zou je hem eerder indelen bij de oudste en meest traditionele Engelse schrijvers. Vielen The War of Don Emmanuel's Nether Parts en The Troublesome Offspring of Cardinal Guzman op door hun exuberantie en Marquezachtige groteske trekken, het nieuwe boek wekt verbazing als een door en door ouderwetse streekroman. De Bernières beschrijft de lotgevallen van drie generaties Griekse eilandbewoners, die vooral bepaald werden door drie rampzaligheden: de Tweede Wereldoorlog, de aardbeving van 1953, en het schrikbewind van de communistische partizanen na de oorlog.

De Corelli uit de titel is een Italiaanse soldaat, een bezetter dus, die het hart verovert van een mooie jonge Griekse en later samen met haar familie en dorpsgenoten de terreur van Italiës voormalige bondgenoten - de Duitsers - ondergaat. Liefde, in alle kuisheid, en oorlog in al zijn smerigheid zijn de hoofdingrediënten van deze roman. Behalve de Duitsers, die duizenden Italianen op het Griekse eiland Kefallinia vermoordden, komen vooral de communisten er slecht af bij De Bernières. In een opmerkelijk nawoordje: 'De Griekse communisten waren geen romantische helden maar totaal onbruikbaar, perfide, parasitair of onuitsprekelijk barbaars. (-) Wie wil weten hoe het was in de Griekse Burgeroorlog hoeft maar te kijken naar wat nu in Joegoslavië gebeurt, behalve dan dat de Britten toen rechtvaardiger waren dan verstandig en de burgeroorlog hielpen beëindigen.'

De toon van de roman is volkomen anders, de verteller vertelt, en uitgebreid, maar komt niet tussenbeide. Zoals het een rasverteller betaamt voegde De Bernières ook humor toe; enkele koddige figuren (een Britse koerier die antiek Grieks spreekt) en een paar haast surrealistische taferelen van pretoeristisch eilandleven. Captain Corelli's Mandolin is een bubbelbad van een boek, waarin het afgezien van gore oorlogspassages en enkele ronkende zinnen lekker toeven is.

    • Margot Engelen