Kabinet: neem te snelle rijders hun rijbewijs af

DEN HAAG, 3 JUNI. Het kabinet wil dat de politie het rijbewijs afneemt van automobilisten die worden betrapt op een snelheidsovertreding van 50 kilometer of meer.

Een voorstel hiertoe van de ministers Maij-Weggen (verkeer en waterstaat) en Kosto (justitie) zou vandaag in de ministerraad worden behandeld.

Volgens het voorstel moet de politie bij een snelheidsovertreding van 50 kilometer per uur het rijbewijs doorsturen naar de officier van justitie. Die oordeelt vervolgens of het rijbewijs wordt ingehouden totdat er een rechtszaak volgt. Bij een snelheidsovertreding van 70 kilometer wordt het rijbewijs hoe dan ook tot de rechtzaak ingehouden.

Het nieuwe lik-op-stuk beleid moet een “direct einde” maken aan extreme snelheidsovertredingen, aldus een woordvoerder van het ministerie van justitie. Ook andere maatregelen om dit te bewerkstelligen zijn de afgelopen tijd tegen het licht gehouden, zoals een langdurige controle van de aangehouden auto, de zogeheten tijdsstraf. Het afnemen van het rijbewijs werd echter als meest effectief gezien.

Het voorstel van Maij-Weggen en Kosto is een aanscherping van de Wegenverkeerswet en staat, aldus de woordvoerder, los van de invoering van een puntenrijbewijs, waartoe het kabinet vorig jaar september besloot.

Het puntenrijbewijs is bedoeld om zware overtredingen als rijden onder invloed en snelheidsovertredingen van meer dan 30 kilometer aan banden te leggen. Deze overtredingen leveren steeds een aantal strafpunten op en leiden uiteindelijk tot inname van het rijbewijs voor bepaalde tijd. Na een aanrijding doorrijden en het slachtoffer hulpeloos achterlaten bijvoorbeeld kost 20 punten. Bij 20 punten wordt het rijbewijs voor een jaar ingenomen.

De invoering van het puntenrijbewijs is voorzien voor 1 juli 1996, maar moet nog door Tweede en Eerste Kamer worden behandeld.

Volgens de huidige regels kan de politie slechts een rijbewijs afnemen van automobilisten die op heterdaad worden betrapt bij een snelheidsovertreding van 70 kilometer of meer.